Art Gallery O-68

Expositie is afgelopen

Keer en Wederkeer, Antonie den Ridder en Marcel Verbrugge

Tentoonstelling 10-05-2015 t/m 14-06-2015 > Velp
Art Gallery O-68 Keer en Wederkeer, Antonie den Ridder en Marcel Verbrugge
Art Gallery O-68 Keer en Wederkeer, Antonie den Ridder en Marcel Verbrugge (2)
Eerste foto: Antonie den Ridder, “Little boy, running”, 2014, hout, plaatwerk, metaal en plexiglas, 40 x 100 x 30 cm
Tweede foto: Marcel Verbrugge, ‘’06160206081945’’, 2014, canvas, houtskool, acrylvernis, 197 x 170 cm

Expositie met beelden van Antonie den Ridder en tekeningen van Marcel Verbrugge in Art Gallery O-68 in Velp

De tentoonstelling in Velp is een vervolg op en een uitbreiding van de gelijknamige presentatie in 2014, die plaatsvond in Huis Kernhem te Ede.

Keer en Wederkeer is een project, waarin de beide kunstenaars naar aanleiding van de herdenking van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog tot een onderlinge beeldende dialoog probeerden te komen. Een tentoonstelling rond werken van twee kunstenaars met verschillende uitgangspunten en vanuit verschillende kunstdisciplines levert logischerwijze ook twee verhaallijnen op. Verhalen, die afwijken, parallel lopen en elkaar soms kruisen. De in woord en beeld gevoerde dialoog verplaatste zich even gemakkelijk naar de loopgraven van Verdun als naar de fantasiedomeinen van de sciencefiction. Met de voortgang van het project zijn de uitgangspunten algemener geworden en onderzoeken beide kunstenaars hun persoonlijke engagement bij de fenomenen ’oorlog’ en ‘vrede’.

Antonie den Ridder (Breda, 1956) maakt sinds 1986 beelden en installaties. Hij tracht geheel verschillende materialen zoals hout, steen en plexiglas tot een poëtische eenheid te smeden. Tot 2008 richtte zijn aandacht zich voornamelijk op het manipuleren van licht in afgesloten ruimten middels spiegelconstructies en het gebruik van lenzen. Gedreven door de behoefte zich directer en persoonlijker uit te spreken als kunstenaar doet vanaf 2008 de menselijke figuur opnieuw een intrede in het werk. De fysieke ruimte krijgt een psychologische betekenis in een serie beelden met de gemeenschappelijke titel ‘Hollow man’. In Art Gallery O-68 zullen de nieuwste beelden te zien zijn, waarin lichaamshouding en beeldtaal een onderdeel van studie zijn geworden. Aan de hand van kernbegrippen als ‘heroïek’ en ‘pathetiek’ en de corresponderende lichaamstaal verkent den Ridder de beeldtaal van de Italiaanse futuristen. In meer abstracte beelden van zijn hand worden processen van fragmentatie en herordening gevisualiseerd.

Marcel Verbrugge (Rotterdam, 1947) woont en werkt in de gemeente Ede. Hij voltooide zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en ontving in 2008 de Edese Cultuurprijs. Verbrugge beoefent meerdere kunstdisciplines; hij tekent, schildert, fotografeert en vervaardigt ruimtelijk werk. Binnen het project ‘Keer en Wederkeer’ beperkte hij zich tot het schilderen en tekenen. Grote, wandvullende schilderijen en tekeningen, waarin dramatiek, hoop en tragiek de boventoon voerden. In zijn meest recente tekeningen, die te zien zijn in Art Gallery O-68 ligt de nadruk op het maken van verbindingen, het ontbinden en het verbreken. Hij schetst een wereld van contrasten in zwart en wit met soms een accent in een verzadigd rood. En met die minimale middelen schept hij een atmosfeer, die oorlogsgeweld suggereert naast een besef van de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam.
Art Gallery O-68 Velp
Art Gallery O-68, Oranjestraat 74, Velp
Art Gallery O-68 Velp (2)
Expositie From Gym to Church to Gallery, 6 okt - 3 nov 2019
Art Gallery O-68 Velp (3)
Expositie Theo Kuijpers in Australia

Galerie voor hedendaagse kunst, opgericht in 2011

Openingstijden

tijdens expositie: donderdag t/m zondag 15.00 tot 17.00 uur
altijd op afspraak

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk

Stuur een bericht naar Art Gallery O-68