Art Gallery O-68

Expositie is afgelopen

Horror vacui

Tentoonstelling 11-12-2016 t/m 22-01-2017 > Velp
Art Gallery O-68 Horror vacui
Art Gallery O-68 Horror vacui (2)
Casper Verborg neemt als basis voor de nieuwe werken in deze expositie een werk van een onbekende Vlaamse meester uit de omgeving van Jan Mandyn (1502 - circa 1560) ‘de bekoring van Sint Antonius’. Hij laat zich in deze nieuwe olieverfschilderijen inspireren door de laat-Middeleeuwse beeldtaal, met zijn religieuze taferelen, fabelachtige wezens, dromen en moraal. In al zijn beeldend werk verkent Casper Verborg de leesbaarheid van het beeld. Zijn schilderijen lijken feestelijke bijeenkomsten, maar al snel wordt duidelijk dat dit niet klopt. Groepen staan als passanten in de ruimte. Onderlinge verbanden zijn nauwelijks te leggen. Het perspectief blijkt niet te kloppen. Het zijn eerder parallelle werelden die samenkomen, dan coherente gebeurtenissen. De opeenvolging van gebeurtenissen ondermijnt de logica. Mogelijke verhalen spreken elkaar tegen. De tijd is opgeheven. Het is een universum van gelijktijdigheid waarin het onderscheid tussen heden en verleden is verdwenen.
Deze schilderijen worden gecombineerd met een performance van Roel Heremans: Duet A.
Bij Duet A maken twee deelnemers een beweging langs de schemerzones van het brein waarin herinneringen worden gereconstrueerd. Via een hoofdtelefoon krijgen zij de opdracht de ogen te sluiten en zich situaties in te beelden. Die mentale constructies variëren van algemeen tot zeer persoonlijk. De participanten krijgen onder meer instructies om zichzelf op andere plaatsen voor te stellen, in andere kamers, met andere mensen. De combinatie van inbeelding en de ruimtelijke compositie die gemaakt wordt doordat de bezoekers zich verplaatsen, zorgt voor een spel van menselijke introspectie, reflectie en projectie. In dit werk staat ook de persoonlijke reconstructie en perceptie van tijd centraal. Elke luisteraar krijgt namelijk andere instructies waardoor een alternatieve compositie en ervaring kan groeien. Voor de bezoeker die niet participeert, wordt het werk een bewegende installatie van de andere bezoekers in de ruimte. Kijken en bekeken worden, binnendringen in het hoofd van een ander: met Duet A neemt iedere bezoeker op eigen manier en vanuit een eigen beleving deel aan een spel van de verbeelding.
Casper Verborg (1981, NL) studeerde aan ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem voor zijn BA, en deed vervolgens een MA aan KASK, ‘School of Arts’ in Gent België.
Roel Heremans (1990, BE) studeerde Radio aan het RITS in Brussel en vervolgde deze studie met een opleiding ArtScience in Den Haag. In zijn werk gaat hij steeds op zoek naar hybride kunstvormen, met combinaties van performance, conceptuele kunst, radio, literatuur en klankkunst.
Art Gallery O-68 Velp
Art Gallery O-68, Oranjestraat 74, Velp
Art Gallery O-68 Velp (2)
Expositie From Gym to Church to Gallery, 6 okt - 3 nov 2019
Art Gallery O-68 Velp (3)
Expositie Theo Kuijpers in Australia

Galerie voor hedendaagse kunst, opgericht in 2011

Openingstijden

tijdens expositie: donderdag t/m zondag 15.00 tot 17.00 uur
altijd op afspraak

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk

Stuur een bericht naar Art Gallery O-68