Bastiaan Mol (Rotterdam-1954) is een Rotterdamse kunstenaar/illustrator. Het proces van het creëren is voor hem het belangrijkst. DAT is de passie .Zijn opleiding tot illustrator kreeg hij aan de Academie voor Kunstambachten Roger Avermaete,in Antwerpen (1986-1991). Materialen waarin hij werkt zijn aquarel, gouache, pastels, pen+inkt,grafiet en - in mindere mate acryl- en olieverf op doek.Vaak worden deze materialen door elkaar heen toegepast, als mixedmedia . Tot op heden werkt Bastiaan Mol niet digitaal maar prefereert de methodes die de illustratoren van rond 1900 gebruikten, met tastbare materialen .Dit analoge,meer organische wil hij ook in zijn werk weergeven. Er worden nóóit prints verkocht,alleen originelen.
Terugkerende onderwerpen zijn dieren(veelal vogels) , het oude Hollywood ,door muziek geïnspireerde portretten.
En de laatste jaren vormt een groot deel van zijn werk de mannelijke figuur als onderwerp. Doordat er vooral vanuit het buitenland steeds meer belangstelling voor dat deel van zijn schilderijen kwam ,werd dat onderwerp steeds belangrijker in zijn kunst.
Regelmatig worden andere stijlen en thema`s en materialen uitgeprobeerd en ook door elkaar gemixt. Ook zgn "kitsch" wordt niet geschuwd en af en toe bewust toegepast.

Een voorbeeld van de muziek inspiratie zijn de 59 portretten die hij tussen 2013-2021 schilderde van Portugese fadozangers.De helft hangt daarvan aan de muren in Lissabon , maar twee portretten daar maken deel uit van de vaste expositie in een museum ter nagedachtenis aan fadogrootmeester Alfredo Marceneiro. Bastiaan Mol werd tot erelid benoemd van deze Associação Alfredo Marceneiro in Lissabon en ontving tevens een oorkonde voor zijn contributie aan de fadowereld in het algemeen en aan het museum in het bijzonder. Door de jaren heen ontstonden vele grote vriendschappen met de fadozangers .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De mannen ,in de schilderijen van Bastiaan Mol zijn ,wanneer naakt ,nooit pornografisch weergegeven. Veelal worden live-modellen gebruikt,maar ook foto`s kunnen soms een inspiratie zijn om tot een bijzonder werk te komen waarbij het steeds belangrijk blijft om vanuit die inspiratie iets heel anders te kunnen creëren en niet simpel een kopie te maken.
Exposities zijn bijna steeds in en om zijn stad Rotterdam , solo of in groep. Regelmatig nam hij deel aan de Kunstroute Kralingen-Crooswijk (de grootste terugkerende kunstroute van Rotterdam).Van 12 december 2021 tot juli 2022 is zijn werk te zien in een expositie van de man in de kunst, by Galerie Mooiman,Groningen . Galerie Mooiman te Groningen heeft steeds een ruime keuze van zijn werken met de mannelijke figuur als onderwerp op voorraad. Via hun website zijn werken van Bastiaan Mol ook te koop .

* Jaarlijks zijn er ook telkens 7 werken van Bastiaan Mol te vinden in de populaire Your Daily Male scheurkalender ,waaraan zo`n 45 internationele kunstenaars meewerken . Elke dag een nieuw kunstwerk met de mannelijke figuur als onderwerp.

* de Nederlandse band The Bullfight publiceerde naast hun CD-album in 2020 tevens een artbook,waaraan 100 internationale kunstenaars meewerkten.Ook Bastiaan Mol werd gevraagd een thema-schilderij te leveren voor dit boek. Publicaties waarin dit schilderij getoond werd,waren te zien in diverse grote Nederlandse kranten en internationale muziekmagazines. Hij werd wederom gevraagd om voor het in 2022 uit te geven nieuwe CD album een werk te maken .

* Het Amerikaans-Duitse kunstblad JUTURNA-magazine ,gespecialiseerd in de mannelijke figuur in de kunst ,plaatste 8
pagina`s over Bastiaan Mol in het eerste nummer van 2020, editie nr.5.
* In editie nr. 10 (maart 2021) werden wederom 8 pagina`s met zijn schilderijen worden getoond plus interview.

* Het Duitse Boner-magazine plaatst in maart 2020 een interview over 4 pagina`s, in zowel de Duitse - als de internationale versie van het magazine en was tevens online te zien.
De Duitse versie liet daarbij andere werken zien dan de internationale versie.
* Het Spaanse vintage art magazine Donovan plaatst december 2021 enkele van zijn schilderijen .

*Lees een interview met Bastiaan Mol over zijn kunst via deze link:
https://www.exto.nl/uitgelicht/bastiaan-mol.html

Exposities van werken van Bastiaan Mol zijn regelmatig te zien in en om Rotterdam. oa jaarlijks in artcafé `t Pakhuys te Delfshaven -Rotterdam. in 2023 zal dit van 19 maart-16 april zijn.
Andere websites :
www.bastiaanmol.com en www.bastiaanmol-art.com (best te bekijken via laptop of PC)
Instagram @ instagram.com/bastiaan_mol.art/

Geef hier een (openbare) reactie op het werk van Bastiaan Mol


Bastiaan Mol Curriculum Vitae
titel: Sad Young clowns (reeds verkocht)
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (2)
mixedmedia , titel 'Theda Bara ' , Hollywood`s silent movies -vamp.
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (3)
titel 'Blonde soccerplayer ' , aquarel op katoenpapier
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (4)
Bastiaan Mol , de kunstenaar