Gerard G.J. van Santen

Gerard G.J. van Santen Hilversum
R.I.P. BARRY J. FLANAGAN
MONOPRINT 70 X 90 CM.
Gerard G.J. van Santen Hilversum (2)

Opleiding: Hogeschool v.d. Kunsten Utrecht.

Gerard van Santen maakte aan het einde van de jaren zestig kennis met de computergrafiek van kunstenaars zoals Paolozzi. Het was voor de meeste kunstenaars in die periode nog niet mogelijk om zelf op een computer te werken omdat het geheugen van wat nu een P.C. is toen nog een hele zolderverdieping in beslag nam. Daardoor beschikte een kunstenaar tot het einde van de vorige eeuw uitsluitend over de "klassieke" grafische technieken (houtsnede,gravure, ets, lithografie, zeefdruk).
Van Santen studeerde af in o.a. deze technieken, en gaf een tijdlang "pro bono" les in grafische ateliers en werkplaatsen.Hij zette zich ook in voor de ontwikkeling en acceptatie van de nieuwe digitale media en gaf regelmatig demonstraties en lezingen over de ongekende mogelijkheden welke deze nieuwe technieken bieden.
Gerard van Santen maakte tijdens een reis door de Verenigde Staten kennis met Andy Warhol en werkte een tijdlang in The Factory. In diezelfde periode exposeerde hij zijn werk in de Styria Studio's in New York met de groep rond Robert Rauschenberg, later werkte hij een aantal jaren als assistent in het atelier van de Britse beeldhouwer en graficus Barry J. Flanagan.
Gerard van Santen is: Adviseur m.b.t. nieuwe media voor het L.O.G.A. (landelijk overleg grafische ateliers Nederland). Werkend lid van "Genootschap Kunstliefde" Utrecht. Lid van de adviescommissie voor kunsttoepassingen in de openbare ruimte van de gemeente Hilversum.
In 2006 ontving Gerard van Santen de “Netwerk Trofee” voor zijn hele oeuvre, vooral voor zijn verdiensten als graficus, en zijn inzet voor de ontwikkeling en acceptatie van nieuwe media.


Biennales (selectie):
De Biennale van Taipei Taiwan, De Grafiekbiennale van Krakau Polen. De Biennale van Sofia Bulgarije, De Prix Ars Electronika Linz Oostenrijk,De Miniprintbiennale Laahti Finland.
Exposities (selectie):
Museum voor Hedendaagse Kunst Utrecht, Singermuseum Laren, G.S.A. Hilversum, Cultureel Centrum de Vaart Hilversum, Raadhuis van Dudok Hilversum, Rijksluchtvaartmuseum Soesterberg, Het Kruithuis Den Bosch, Arti et Amicitiae Amsterdam, Printshop Amsterdam, Galerie 2001 Amsterdam, Kasteel Groeneveld Baarn, Slot Zeist, Cultureel Centrum Corrosia Almere, Grafisch Atelier Arnhem, Genootschap Kunstliefde Utrecht , Vestingmuseum Naarden, Museum of Contemporary Arts Madras India, The Factory New York U.S.A., Styria Galeries New York U.S.A., National Gallery Sofia Bulgarije, Museum voor Communicatie Neurenberg B.R.D.Grafiekmuseum Laahti Finland.

Openingstijden

Op afspraak

Contact

Gerard G.J. van Santen
Laanstraat 6
1211 HH Hilversum
Nederland
Tel: 035-6247709

www.kunstliefde.nl

1039 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar Gerard G.J. van Santen