Frank Willems

Frank Willems Den Bosch

Beeldend kunstenaar Frank Willems is geboren (1987) en getogen in ’s-Hertogenbosch. Na een rondreis door Australië en Azië, vestigde hij zich voor een aantal jaar in Zweden en volgde aldaar een studie Shoe Design. Dit was tevens het moment waarop hij in aanraking kwam met kunst en zelf begon te experimenteren met tekenen en schilderen. Zonder geld maar met de interesse om van iets zonder waarde wat nieuws te creëren, gebruikte hij afvalmateriaal als drager voor zijn artworks; van schoenendozen tot houten deuren. Momenteel werkt hij alleen met (afval)hout. De combinatie van het felle kleurgebruik, (doorgestreepte) teksten en de rauwe ondergrond zorgt voor een unieke expressieve verbeelding.

Inspiratie haalt hij, hoe kan het ook anders, uit het leven. Inspiratie is er in overvloed maar komt vaak uit onverwachte hoek. Het kan ontstaan uit de manier waarop hij uit bed stapt of wat hij om zich heen ziet wanneer hij op straat loopt. Persoonlijke ervaringen in combinatie met nieuwsberichten veroorzaken vaak een creatieve ingeving. Nieuwsberichten die absurde onwaarschijnlijkheden bevatten zijn extra interessant. Vooral nieuws over dieren en milieu is menigmaal aanleiding geweest om een artwork te maken. Hij houdt zijn ogen en oren altijd open en maak continu aantekeningen in zijn digitale notitieboek. Gesprekken die hij voert met bekenden en onbekenden, maar ook gesprekken tussen anderen, zijn een bron van inspiratie.

De terugkerende ‘bakkes’, ofwel mond, en anatomie in zijn werk staan voor leven, vrijheid en gelijkheid. Het maakt niet uit wie of wat je bent, het gaat om het verhaal. Zijn werk beledigt niet snel iemand, maar emotioneert en verblijdt. De figuren, voornamelijk dieren, staan voor gelijkheid, maar helpen ook om serieuze onderwerpen luchtiger te maken.
Zijn teksten zijn humoristisch en dubbelzinnig. Door het doorstrepen van woorden krijgt de tekst meer aandacht en wekt hij nieuwsgierigheid op. De combinatie van de figuren en de teksten maken het complete verhaal.

Grote voorbeelden voor hem zijn artiesten als Jean-Michel Basquiat, Wayne White, Keith Haring, Henri Matisse en André Hazes.
  • Schilderkunst
  • Tekeningen
  • Design
  • Textiel
  • Diversen

Stuur een bericht naar Frank Willems