De Vensterbank

Expositie is afgelopen

De Vensterbank van Olphaert den Otter

Tentoonstelling 21-10-2018 t/m 03-02-2019 > Amersfoort
De Vensterbank De Vensterbank van Olphaert den Otter
Tondo Mondo Verso 2018
eitempera op paneel/doek
64,3 cm doorsnede
Particuliere collectie
foto: Olphaert den Otter
De Rotterdamse kunstenaar Olphaert den Otter (1955) toont in De Vensterbank ‘de achterzijde van de wereld’, oftewel ‘Tondo Mondo Verso’.
‘Tondo Mondo’, de kant van de wereld die Den Otter als eerste schilderde en 240 cm in doorsnede meet, is in het bezit van Museum Boijmans van Beuningen.
Om de hele wereld te omvatten schilderde Den Otter de ontbrekende ‘achterzijde', op kleinere schaal. Dit hemellichaam is t/m 3 februari 2019 te zien in De Vensterbank.

?Olphaert den Otter beschouwt zichzelf een realistisch schilder. Hij werkt met eitempera die hij zelf vervaardigt en schildert op doek wat hij op paneel spant.
Zijn ‘Tondo Mondo’, ‘Tondo Mondo Verso’ en ‘Luna’ vormen een stoutmoedige poging om ‘alles’ te schilderen, om het geheel te omvatten zonder de details uit het oog te verliezen. Olphaert den Otter zegt daarover: ”Wij zien altijd alleen òf detailfoto’s òf juist het geheel waarin de details verloren gaan. In dit werk komt het allebei samen.”
?Op 'Tondo Mondo Verso zijn alle elementen in samenhang gebracht, het water van de oceanen, de aarde van Europa en beide Amerika’s, de luchten en de stormen, en wie heel goed kijkt ziet ook vuur. Het werk is geschilderd op het moment dat de zon vanuit het oosten opkomt. Europa is zwaar bewolkt. En niet iedereen zal deze zijde van onze planeet als de achterkant beleven.?De doorsnede is 64,3 cm, terwijl Tondo Mondo 240 cm meet. Daarmee is de maatverhouding van Tondo Mondo Verso en Tondo Mondo dezelfde als die van de maan en onze echte aarde.

Den Otter: "Dit keer heb ik veel werk gemaakt van de samenhang van alle elementen. Ik lees momenteel Alexander von Humboldt’s prachtige ‘Kosmos, Entwurf einer physischen Weltbeschreibung’ (1845-1858). Von Humboldt wordt niet moe de eenheid van alle elementen in zijn wereldbeschrijving te benadrukken. Zo werd hij de eerste die de definitie van het ecosysteem formuleerde. En hij waarschuwde geen strootjes uit het geheel te trekken! Midden 19e eeuw!
De orkanen die je ziet zijn Harvey, Irma en José, die in 2017 het Caraïbisch gebied bestormden. Zoiets verzin ik niet.”
?
De Vensterbank ging natuurlijk ook op bezoek in het atelier van Den Otter in Rotterdam en sprak met de kunstenaar.
Een verslag in woord en beeld vindt u op devensterbank.nl.
Voor meer informatie, zie ook olphaertdenotter.com.
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank is gevestigd in Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op uitnodiging neemt een kunstenaar elke vier maanden bezit van De Vensterbank en toont zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 155 x 100 x 20 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
Daarnaast is op de website te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schrijft erover, Jolanda Meulendijks maakt de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.
Tevens is op de website een uitgebreid interview te lezen wat kunsthistoricus Jantine Kremer heeft gehad met de kunstenaar in het atelier van de kunstenaar.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Installatie
  • Ruimtelijk
  • Textiel
  • Diversen

Stuur een bericht naar De Vensterbank