hoofdmenu
volgende Galerie in Hoorn
favorietenVerwijder uit favorieten
2 (2)

Hotel Maria Kapel

Still life w/ longdrink glasses, ping-pong balls and footnotes

Tentoonstelling t/m 16-12-2017 > Hoorn

De kopie;
De hommage;
De imitatie;
De verwijzing;
De replica;
De vervalsing;
De re-enactment.

Tijdens een bezoek aan een lokale verzamelaar (laten we hem V. noemen) voor zijn verblijf in Hoorn stuit kunstenaar Tim Hollander op een reeks van vier longdrinkglazen met pingpongballen erin. De objecten blijken zelfgemaakte replica's van het werk Relationships van Damien Hirst te zijn. Het originele werk bevindt zich in de opslag van V. Hirst, die vaak beschuldigd is van het gebruiken van ideeën van andere kunstenaars, is plots zelf aan een vorm van toe-eigening onderworpen.

Voor de tentoonstelling bij Hotel Maria Kapel zijn deze longdrinkglazen en pingpongballen het uitgangspunt voor een reeks visuele en tekstuele interventies over het maken van kopieën en de waarde van een replica. Door middel van verhalen, ruimtelijke interventies en overdenkingen in zowel tekstueel als ruimtelijk werk, geeft Hollander een persoonlijke kijk op de rol van de replica binnen zijn eigen praktijk en de kunstwereld. Tekstuele interventies in de tentoonstelling fungeren als voetnoten van het fysieke werk op dezelfde manier als een voetnoot die context biedt de waarde kan bepalen van een replica of een conceptueel werk als Relationships. Het gebruik van voetnoten in een tentoonstelling vloeit voort uit het idee om verschillende contexten binnen een enkele tentoonstelling te bieden. In plaats van de bezoeker te vertellen wat er te zien is, kunnen voetnoten alternatieve manieren van kijken en denken bieden die verder gaan dan een beschrijving van het werk.

Het werk van Tim Hollander (1987) reflecteert op de (re)presentatie en toepassingen van hedendaagse kunst en tentoonstellingen. In zijn werk maakt hij vaak gebruik van de taal van tentoonstellingen, maar binnen zijn presentaties en installaties zijn de afzonderlijke onderdelen onderworpen aan verandering. Ondanks hun onveranderlijke functionele uitstraling, verliezen de voorwerpen hun beoogde logica en functie die niet altijd vervangen wordt door een nieuwe. Hollander zoekt naar een balans tussen herkenning, (bijtende) humor, (zelf)reflectie en ernstige zaken. Hollander studeerde in 2014 cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en ontving de Jan Zumbrink Award voor zijn eindexamenwerk. Hij was resident aan de Jan van Eyck Academy. Hij woont en werkt momenteel in Amsterdam.

Opening 11 november 19.00-21.00 uur

Hotel Maria Kapel

Hotel Maria Kapel (HMK) is een artist-in-residence, tentoonstellingsruimte en cinema voor hedendaagse beeldende kunst in het stadscentrum van Hoorn; een historische stad 40 kilometer ten noorden van Amsterdam. HMK is een stichting met als doel beginnende en meer gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland te ondersteunen in de productie van nieuw werk en het bevorderen van uitwisselingen tussen nationale en internationale kunstenaars, culturele instellingen en het publiek. De studio/expositieruimte van HMK is een vroeg zestiende-eeuwse kapel, omringd door een semi-private binnentuin. Deze prachtige, rustige en ruime werkomgeving biedt de artists-in-residence een unieke ruimte voor reflectie, experiment en productie. HMK plaatst de kunstenaar in het middelpunt van haar activiteiten en stimuleert het nemen van risico dat zij ziet als een belangrijk onderdeel van artistieke ontwikkeling. Het publieke programma van tentoonstellingen, screenings, lezingen, workshops en publicaties richt zich op het uitdagen van de perceptie van wat hedendaagse kunst is en brengt het publiek dichter bij de praktijk waarop het gebaseerd is.

Openingstijden

woensdag tot en met zaterdag tussen 13:00 en 17:00 uur

Hotel Maria Kapel
korte achterstraat 2a
1621 GA Hoorn
Nederland
Tel: 0229-752252

www.hotelmariakapel.nl


26 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "Hotel Maria Kapel"