Debbie Nijland [beeldend kunstenaar]

Debbie Nijland [beeldend kunstenaar] Rijsbergen
Nieuw atelier Rijsbergen

In Debbie’s werk gaat het voornamelijk om de verf, meer nog dan het onderwerp zelf. Ze schildert vrij monumentaal en expressionistisch. Vanaf 2008 is zij zich meer en meer gaan richten op maatschappelijke thema’s en werkt graag langere tijd aan een onderwerp en altijd in series. Ze houdt van sterke belichting en contrasten en wil geen romantiek nastreven in haar beelden. Dat gebeurt niet zelden door middel van het veelvuldig geheel of gedeeltelijk stuk/weg schilderen van onderliggende cliché beelden en toont ze de rauwe en harde kant van het leven. Debbie’s werken zijn vaak flamboyant hetgeen in de afmeting van de schilderingen ligt alsmede het royale palet, de toets en het onderwerp. Ze werkt deels lineair, deels picturaal in alle mogelijke verhoudingen, vertrekt veelal vanuit samengestelde beelden en heeft een directe manier van werken. Kunst mag volgens haar schuren, provoceren, vraagtekens oproepen, discussies uitlokken humor hebben met of zonder boodschap. Bevlogenheid, nieuwsgierigheid, tegendraadsheid, passie en ook een groot relativeringsvermogen vind je terug in Debbie’s werk en zijn belangrijke componenten in het schilderen.

“Met al die gevoelige schilder zieltjes heb ik helemaal niets, als het werk bagger is moet je dat onder ogen durven zien en een collega met objectieve kennis van zaken die je vertrouwd moet dat soms tegen je zeggen. Als het niets is, is het niets, geen jammerlijke gevoelens. Weg schilderen die handel en opnieuw aanvliegen”, aldus Debbie.

Belangrijke inspirators zijn o.a. Francisco Goya, James Ensor, Peter Paul Rubens, Johannes Grützke, Per Kirkeby, Neo Rauch en Pablo Picasso. Deze magistrale leermeesters zijn vaak belangrijke bestanddelen voor het theatrale, dramatische, humoristische, groteske, beangstigende, actuele en technische aspect van haar werk.

Opleiding:
2008-2013: Kunstacademie Hoogstraten België hogere graad schilderen
2005-2007: Cultuurwetenschappen Open Universiteit 2003-2009: Modeltekenen
1998-2010: Schilderen bij diverse kunstenaars in Chartreuse / La Valotte / Lormes (Frankrijk)
1994-1997: Diverse communicatie trainingen bij Stichting Communicatie te Breda
1993-2009: Teken en schilderles Cultureel centrum Doornbos Etten-Leur
  • Schilderkunst
  • Tekeningen
  • Diversen

Stuur een bericht naar Debbie Nijland [beeldend kunstenaar]