Davitha van de Kuilen

Davitha van de Kuilen Nieuw
'To End All Wars' collage hoogdruk 2017- 20x30cm. - Davitha
Davitha van de Kuilen (1987) is al heel wat jaren werkzaam als autonoom kunstenaar. In 2010 rondde ik de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving bij ArtEZ Arnhem af en twee jaar later voltooide ik de master Kunsteducatie bij ArtEZ Zwolle. Met regelmaat exposeert ik mijn werk in diverse galeries en groepstentoonstellingen.

Hoogdruktechniek met afdrukken van lino- en houtsneden is vooral wat mij bezig houdt. Het fascinerende van deze tijdrovende techniek is de onomkeerbaarheid van het proces: de lijnen weggesneden worden uit het materiaal kunnen nooit meer teruggeplaatst worden. Dit resulteert in een hele directe manier van werken en in kunstwerken die grote contrasten laten zien in lijn en kleur.

Een unieke eigenschap van mijn drukwerk is het grote formaat waarin ik de hoogdruktechniek toepas. Haar drukwerk bestaat vaak uit meerdere prenten die samen één afbeelding vormen, wat een monumentale uitstraling tot gevolg heeft. Ook in mijn schilderijen is de invloed van het drukwerk duidelijk herkenbaar in het fijne lijnenspel en heldere kleurgebruik.

Het thema ‘To End All Wars’ verbeeldt Davitha veelal zowel de gebrokenheid van het leven als een perspectief. De titel gaat over (figuurlijke) oorlog en het verlangen naar het einde van de strijd. Ik probeer diep weggestopte worstelingen en verlangens van mezelf en van anderen te reflecteren. De figuren zijn met veel lijnen bewerkt en transparant gemaakt, inclusief littekens. Een centrale compositie met een mensfiguur op de rug gezien, komt met regelmaat terug in deze serie. Je kunt die figuur zien als Christus, maar ik gebruik hem ook als anoniem reflectiemodel. Daarom zie je die figuur op de rug, zonder gezicht, als beelddrager van de perfecte mens, de Christus.

Natuur en bomen spelen ook een belangrijke rol in mijn werk. Ik ben dan ook vaak te vinden in de Kootwijkse bossen, de heidevlaktes en de zandverstuivingen. Ik verbeeld de mens als nietig onderdeel van de natuur: ‘Uit Aarde’ gemaakt en tot aarde keer je terug. (Naar Prediker 3 vers 20) ‘Alles gaat naar eenzelfde plaats; alles is geworden uit het stof en alles keert terug naar het stof.’ Ik verbeeld wat niet eenvoudig in woorden te vatten is.”

Openingstijden

n.v.t.

  • Schilderkunst
  • Multimedia
  • Grafiek

Stuur een bericht naar "Davitha van de Kuilen"