Bas Nijenhuis

Bas Nijenhuis Groningen
Bas Nijenhuis Groningen (2)
Bas Nijenhuis Groningen (3)
Bas Nijenhuis Groningen (4)

Het werk van Bas Nijenhuis kent twee kanten: een grote voorliefde voor schildertechniek en daarnaast een inhoudelijke.

fascinerend is de technische kant: uitvinden wat mogelijk is met verf. Dikke lagen, dunne lagen, transparantie, kleur en verfhuid. In het werk is daarin een zichtbaar plezier op te merken. Het experimenteren met toets, schriftuur en materiaal is een belangrijk element in de schilderijen.

De inhoud gaat vooral over de kwaliteiten van licht. Zonder licht is er geen leven mogelijk op aarde en zo geeft ook licht in een schilderij leven en een ziel aan het werk. Een duidelijke overeenkomst in de werken is het zoeken om het licht te 'vangen'. Ziel komt ook naar voren in de afgebeelde mensen. Beelden met een psychologische inslag, ingetogen en intiem. Vaak mensen of kinderen afgebeeld of andere onderwerpen zoals in de recente genderportretten.

Ze zijn eigenlijk doorgaans allemaal ‘portretten’: portretten van een binnenwereld. De binnenwereld is een beetje van de afgebeelde, een groter deel over wat er gebeurd in het contact onderling, maar vooral zijn de portretten 'eigen': weergaves van de wereld door de ogen van de schilder zelf.

instagram: https://www.instagram.com/basnijenhuis/
www.basnijenhuis.com
  • Schilderkunst
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar Bas Nijenhuis