Galerie Forma Aktua

Laatste week

Forma Aktua & Grafiekplatform Panta Rhei

Tentoonstelling t/m 08-12-2019 > Groningen
Bij grafische kunst zullen de meeste mensen denken aan traditionele, soms al eeuwen lang bestaande, technieken als steendruk, etsen, houtsnede, linodruk, lithodruk, zeefdruk, gravure en droge naald. Maar grafici zijn kunstenaars, die altijd geëxperimenteerd hebben met de techniek. Tot welke verrassende nieuwe ontwikkelingen dat leidt, kunt u van 6 november tot en met 8 december in Galerie Forma Aktua zien. In deze periode staat de galerie geheel in het teken van de landelijke grafiekmanifestatie ‘Grafiek2019’, die (op meer dan 100 locaties in het land) door de Stichting Grafein en het Grafiek Platform is georganiseerd onder het motto van de Griekse filosoof Herakleitos: panta rei. Alles stroomt. Niets blijft ooit hetzelfde.

Galerie Forma Aktua heeft het motto van de manifestatie aangegrepen om traditie en toekomst met elkaar te laten fuseren. Studenten en pas afgestudeerden van Academie Minerva presenteren werk waarin ze digitale technieken uitdiepen. Met mixed media, collages en animatiefilms stappen ze bewust uit de meer traditionele kaders, die tijdens de expositie ook in al hun varianten getoond worden in het werk van leden van het Grafiekplatform. Herakleitos zei: het is onmogelijk om twee keer in dezelfde rivier te stappen. Als ooit een expositie op zo’n stromende rivier geleken heeft, dat is het de grafielk expositie die in november in Galerie Forma Aktua te bezoeken is.

Op 21 november organiseert de galerie een workshop animatie. Studenten en docenten van Academie Minerva leren de deelnemers op deze bijeenkomst hoe ze zelf (met hun smartphone!) de eerste stappen op het pad van de animatie kunnen zetten. Op 26 november houdt Carole Witteveen een lezing over grafische technieken en vertoont de galerie een film van Ton Meijer en Niki Lomvardias over steendrukker Wim Jonkman.

Speciaal voor de expositie heeft Sanne Boekel vier Riso Prints gemaakt. Dit zijn prachtig collector’s items, waarvan de productie gefilmd is, zodat de bezoeker een goed inzicht krijgt in de manier waarop dit soort hoog kwalitatieve afdrukken tot stand komen en natuurlijk ook van de motivatie en inspiratie van de kunstenares.
Galerie Forma Aktua Groningen

Groningen, stad en ommeland, bruist van de creativiteit. Forma Aktua staat daar middenin. Al decennia lang functioneert de galerie als een platform voor al het opkomend talent in Noord-Nederland. Tegelijkertijd volgt ze ook de ontwikkelingen in de wereld van de reeds gevestigde kunstenaars op de voet.

Openingstijden

Woensdag tot en met zondag van 13.00 tot en met 17.00

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Grafiek

Stuur een bericht naar "Galerie Forma Aktua"