Bart van Oijen

Bart van Oijen Zutphen
De galerie van Bart van Oijen en Jente Bagchus aan de Groenmarkt 7 in Zutphen.

In het monumentale pand Groenmarkt 7 in Zutphen zijn tegenwoordig twee beeldende kunstenaars gevestigd; zij wonen en werken er, én zij stellen hun eigen werk tentoon.
Jente Bagchus (keramiek)en Bart van Oijen (schilderijen en tekeningen). Voordat zij naar Zutphen kwamen hadden zij hun eigen galerie en atelier in Amersfoort en in Wedde (Groningen).
Jente experimenteert met verschillende kleisoorten en -technieken, op zoek naar simpele schoonheid in haar werk. Gedreven door bezoeken aan onder meer Ierland, Kreta, Malta en Schotland, waar zij zelf kennis nam van de kunst van de allereerste bewoners van deze landen, houdt zij zich momenteel bezig met het scheppen van voorwerpen die de sfeer van een ver verleden uitstralen, maar tegelijkertijd slaagt zij erin een zeer hedendaagse vorm aan haar creaties toe te voegen. Haar keramische vormen ademen de rust uit van lang vervlogen tijden. Het kleurgebruik is niet aan tijd gebonden. Een verwijzing naar prehistorische gebruiksvoorwerpen is duidelijk herkenbaar. Combinaties met hout, ijzer en koper zijn de laatste jaren een nieuwe uitdaging. Haar blauwe en groene glazuren zijn elke keer weer verrassend. De technieken zijn meestal zelfbedacht, evenals de toepassing van de (vaak schaarse) glazuren. Op www.jente.exto vindt u een overzicht van haar werk.
Bart van Oijen volgde in de periode 1970 - 1975 zijn opleiding aan de toenmalige Akademie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Na zijn opleiding werkte hij aanvankelijk op een illustratieve, vaak sprookjesachtige wijze. Hij verkent bij voorkeur in zijn eentje de mogelijkheden in de beeldende kunst. Zijn realistisch werk onderging in de loop der jaren een verandering; hij begon langzamerhand zijn werk te abstraheren, of zelfs geheel afscheid te nemen van die werkelijkheid, door alleen maar gebruik te maken van vorm en kleur. Hierbij speelde toeval een rol. Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met lyrisch abstract werk. Zijn technieken omvatten voornamelijk acrylverf op doek en gemengde technieken op doek en papier. Daarnaast houdt hij zich bezig met zijn diertekeningen, een oude liefde, die altijd weer komt opduiken. Zijn abstracte werk heeft meestal een onderwerp uit de natuur als picturaal startpunt, maar al werkende blijft daar vaak weinig van over. Van Oijen gebruikt weinig kwasten en penselen; hij heeft heel duidelijk zijn eigen technieken gevonden, waarbij hij zich niets aantrekt van conventionele werkwijzen, en met een gerust hart oude lappen en zijn vingers gebruikt om tot het gewenste resultaat te komen. Het streven van de kunstenaar is om iets moois in vorm en kleur te maken. Hij is op zoek naar de absolute schoonheid. Hij weet dat dit altijd een streven zal blijven, maar vindt dit dan ook het boeiende van zijn vak. Het recente werk van Bart van Oijen kenmerkt zich door de warmte van Malta, en door de overweldigende stilte en ongereptheid van de Schotse Hooglanden. Hij is er van overtuigd dat de verhuizing naar Zutphen een gunstige invloed op zijn werk zal hebben. Bart van Oijen exposeerde in Nederland, België, Schotland, Spanje, Portugal en Duitsland. Hij schildert, tekent, houdt zich bezig met fotografie, en hij maakt illustraties. Op www.bartvanoijen.com is veel meer informatie te vinden.
De galerie aan de Groenmarkt is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur en na telefonische afspraak (0575 847765). De toegang is gratis, koffie en thee ook!

Openingstijden

donderdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar Bart van Oijen