St. Tone & Image

Verwacht

Dutch Masters 1 - Paul van Riel

Tentoonstelling 09-10-2022 t/m 30-10-2022 > Schiedam
Op zondag 9 oktober wordt de eerste van een nieuwe serie muziekfototentoonstellingen geopend in de Tone & Image Gallery in Schiedam. De komende jaren zal iedere maand een Nederlandse topfotograaf die muziek als specialiteit heeft, of die belangwekkende projecten rond muziek en musici heeft uitgevoerd, drie weken lang centraal staan in de galerie waarvan het programma voor een belangrijk deel ingevuld wordt door de Stichting Tone & Image.

Curator Wim van Zon koos Paul van Riel als eerste voor deze nieuwe tentoonstellingsreeks omdat, zoals hij zegt, “Paul een schat aan verborgen materiaal heeft dat schreeuwt om zichtbaar te worden in ons Huis van de Muziekfotografie”. Hij selecteerde in samenwerking met Van Riel foto’s uit de reportage die Paul van Riel in 1973 maakte over de jazzscene in New York voor lifestyle magazine Avenue, foto’s van jazzconcerten en backstage momenten in Nederland en een serie portretten gemaakt in de La Corona sigarenfabriek in Havana. Met dat laatste onderwerp willen de organisatoren laten zien dat Van Riel’s onderwerpenpalet veel breder is. “Want”, zegt Van Zon, “niet alleen zijn het prachtige portretten, er zit een swing in de beelden waardoor je haast automatisch de Cubaanse muziek er bij hoort”. Paul van Riel heeft meer muziek-beeldmateriaal van projecten die hij zelf geïnitieerd heeft of in opdracht heeft uitgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn een reis naar Memphis om de Elvis-cult vast te leggen en het een jaarlang volgen van het Koninklijk Concertgebouw Orkest als ‘Best Orchestra in the World’.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Tegelijkertijd met deze tentoonstelling laat Tone & Image onder de titel ‘Autumn Leaves’ fotowerk zien uit eigen collectie. Veel van het geëxposeerde werk is te koop, naast veel fotoboeken en luxe ansichtkaarten. De tentoonstellingsruimte is geopend van donderdag tot en met zondag van 12 tot 17 uur.

Over Paul van Riel
Paul van Riel (1948) heeft in zijn lange carriere een reputatie opgebouwd als belangwekkend fotograaf met een passie voor muziek. Hij werkt als freelance fotograaf / fotojournalist al decennia voor week- en maandbladen in binnen- en buitenland waaronder National Geographic magazine. Tientallen opdrachten werden uitgevoerd via bekende fotoburo’s als Gamma (Parijs), Black Star (NYC), Grazia Neri ( Milaan), Pacific Press Service ( Tokio). Zijn verbintenis met fotobureau Hollandse Hoogte / ANP duurt al 45 jaar. Zijn vrije werk wordt met regelmaat geëxposeerd in galeries en musea, waaronder op Paris Photo, Nikon Gallery Shinjuku ( Tokyo), Nederlandse Ambassade in Tokyo, Museum Volkenkunde, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Jan van der Togt (Amstelveen), Canon Gallery en het Cobra Museum. Van zijn hand verschenen verschillende fotoboeken, waaronder ‘Kimono’( Hotei Publishing, 2001), Dutch Traces in Japan ( Spalder, 2000), De Maagdenhuisbezetting 69 ( Thieme Art, 2009). Een nieuw boek (2023) is het resultaat van een 15 jaar durend project waarbij hij het leven in de coulissen van de Parijse modeshows vastlegde. Veel andere onderwerpen ontstaan uit zijn fascinatie voor Japan. 70.000 beelden van Paul van Riel zijn ondergebracht bij zijn agent Hollandse Hoogte / ANP.

Over de serie Dutch Masters
De tentoonstellingsreeks Dutch Masters, met als ondertitel Nederlandse Meesters van de Muziekfotografie, is opgezet om inhoud te geven aan de lange termijndoelstelling van de Stichting Tone & Image om een uniek Europees Huis van de Muziekfotografie te bouwen. Het wordt een serie van voorlopig 15 tentoonstellingen met bekende Nederlandse muziekfotografen als Paul Bergen, Rob Verhorst, William Rutten en Peter van Breukelen maar ook met fotografen die belangwekkende muziekprojecten uitgevoerd hebben zoals bijvoorbeeld Henk Visser (Jazzclub B14 tussen 1963 en 1966).
Naast een overzicht van hun werk wil de stichting de specifieke kenmerken in het werk van de geselecteerde fotografen laten zien.

Over Tone & Image
De Tone & Image Gallery is gevestigd in het nieuwe Art Centre Schiedam aan de Lange Nieuwstraat. Er zijn muziekfototentoonstellingen te zien en er worden lezingen en workshops gehouden. De Stichting Tone & Image geeft curatoren de opdracht speciale projecten op te zetten die invulling moeten geven aan de doelstelling om een Huis van de Muziekfotografie te ontwikkelen.
Curatoren Peter de Raaf en Wim van Zon waren in het verleden al verantwoordelijk voor tal van bijzondere tentoonstellingen (inmiddels meer dan 180!) zoals pop- en jazzfototentoonstellingen met werk van onder anderen Baron Wolman, Jim Marshall, Jimmy Katz, Mick Rock, Susanne Schapowalow, Bill Wyman, Robert Withaker en jaarlijkse fotoshows op het North Sea Jazz Festival en andere muziekevenementen. Voor het Groninger Museum leverden zij foto’s van Rob Bosboom voor de grote Rolling Stones-tentoonstelling en in de Circolo de Bellas Artes in Madrid werden de jazzfoto’s van Francis Wolff getoond.
In de nieuwe expositie- en werkruimte in Schiedam verzorgden zij voor de stichting Tone & Image al de Jazz Divas, Pop Ladies & Rock Bitches tentoonstelling en bereiden zij Kiss The Sky – Jimi Hendrix 80 voor. De serie Dutch Masters, die eerst bedoeld was om werk van een aantal aan de galerie verbonden muziekfotografen te laten zien, is inmiddels opgeschaald tot een meerjarig project dat onder de vleugels van de Stichting Tone & Image uitgerold gaat worden.
St. Tone & Image Schiedam
Tone & Image Gallery, Schiedam
St. Tone & Image Schiedam (2)
Jazz Divas, Pop Ladies & Rock Bitches bij de Tone & Image Gallery

Tone & Image is het Huis van de Muziekfotografie. Met een tiental muziekfototentoonstellingen per jaar, waaronder drie museale, lezingen workshops en archiefonderzoek.

Openingstijden

Donderdag tot en met Zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Stuur een bericht naar St. Tone & Image