Kees van de Wal

Kees van de Wal Zaltbommel

Kees van de Wal (Oirschot, 1967) schildert impressies van landschappen. Hij vindt zijn inspiratie in weidse lege landschappen, zoals die bijvoorbeeld op de Wadden, met name op Vlieland, te vinden zijn. Geen mensen, geen bebouwing, alleen de verte, de leegte, de rust en de ruimte. De horizon speelt voor Kees een belangrijke rol. Deze verdeelt het beeld in twee vlakken. Maar ook verticale lijnen, geïnspireerd op groepen bomen, vinden nu een plaats in zijn werk.

Kees maakt veel foto’s. Deze worden bewerkt, er wordt ingezoomd en kleuren worden veranderd waardoor abstracte weergaven ontstaan. Soms worden foto’s bewust onscherp gemaakt, bijvoorbeeld vanuit een rijdende trein of auto. Deze foto’s inspireren Kees voor het maken van zijn schilderijen.
De schilderijen hebben door compositie en vaak vergrijsde kleuren een ingetogen, verstilde sfeer en ademen rust uit. De schilderijen zijn nooit schreeuwerig maar altijd harmonieus.
Soms worden in het werk landschappen herkend, soms niet. Het is Kees om het even. Het hoeft niet herkenbaar te zijn. Het resultaat, het schilderij, is belangrijker dan de oorsprong alhoewel die oorsprong vaak niet helemaal wordt losgelaten. Kees geeft zijn werken geen titels, zodat een volledig eigen interpretatie van de kijker mogelijk blijft.

Na eerst enkele jaren met acrylverf gewerkt te hebben schildert Kees zijn landschapimpressies de laatste jaren met olieverf op doek, afwisselend in diverse, vaak vierkante, formaten.
Kees heeft een grafische opleiding en heeft eind negentiger jaren diverse cursussen gevolgd zoals tekenen, schilderen, etsen en modeltekenen. In 2007 heeft hij de keuze gemaakt om serieuzer met het schilderen aan de slag te gaan. Momenteel volgt Kees de deeltijdopleiding schilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, België. Sinds november 2010 neemt hij deel aan de BKR (Bommelse Kunstroute). Naast deelname aan de Bommelse Kunstroute en de jaarlijkse open atelierroute Kunst Kiezel Klei exposeert Kees regelmatig op diverse locaties in het land.

Openingstijden

Op afspraak.

  • Schilderkunst

Stuur een bericht naar Kees van de Wal