Toyisten

Toyisten Zuidlaren
Titel: De magische en historische toernee
Medium: Acryl
Afmeting: 200 x 450 cm
Datum: 2014
Toyisten: 2 toyisten uit 2 landen

De afbeelding toont een grote zwarte zwaan en is gebaseerd op de solodans ‘De stervende zwaan’ van de wereldberoemde ballerina Anna Pavlova. Met veel elan geeft ze haar performance gestalte en ze slaakt een diepe zucht; onder haar vleugels verschijnen dertien (!) grote muziekhelden, in de vorm van zwarte zwanen, die ieder op hun eigen muzikale terrein van groot belang zijn geweest in de geschiedenis van de muziek. U herkent er vast een aantal. Zij gaan nog een keer op tournee, gezamenlijk in deze historische (be)zetting. Er is een select publiek bijeengekomen dat voor dit zeer bijzondere concert is uitgenodigd. De mensen dansen in en op Het Zwanenmeer van Tsjaikovski, wat zichtbaar wordt aan de pianotoetsen in de vleugels van de grote zwaan. Eenieder in het publiek draagt een koptelefoon. Zij en zij alleen, horen dit magische concert. Wij als toeschouwers zijn slechts uitgenodigd om te kijken en mogen dit ervaren als The Sound of Silence (Simon & Garfunkel).
De muzikale helden in dit schilderij van links naar rechts: James Brown, John Lennon, Janis Joplin, Jimmy Hendrix, Bob Marley, Michael Jackson, Mozart, Elvis Presley, Kurt Cobain, Jim Morrison, Amy Winehouse, Miles Davis, Freddy Mercury.
Toyisten Zuidlaren (2)
Opdrachtgever: Gemeente Emmen – Stichting Living Industry
Titel: Leven met Energie – De Stip
Medium: Oliegedragen verf
Afmeting: 22 meter hoog, 1250 m² oppervlakte
Datum: 2009/10
Toyisten: 17 toyisten uit 6 landen

De blauwe gasbol van Enexis in Emmen is beschilderd en getransformeerd tot kunstwerk. Zeventien kunstenaars uit binnen- en buitenland stonden maar liefst acht maanden op de steigers. Het transformeren van de gasbol tot een toyistisch kunstwerk is een idee dat in zijn oorsprong dateert van eind 1997 en uiteindelijk na 12 jaren van overleg met diverse betrokkenen is gestart op 14 juli 2009.
Op de bol wordt verleden, heden en toekomst van energie (winning) uitgebeeld, van turf en veen naar de duurzame energiebronnen van de toekomst; biomassa, zonne-energie, windenergie en waterkracht. Het totale werk is ontworpen in een kleurrijke en verhalende beeldtaal. Het palet bestaat uit 18 heldere en contrasterende kleuren. Een belangrijk en essentieel kenmerk van de stijl toyisme is het gebruik van stippen. Daarom ook is voor de titel De Stip gekozen als naam voor dit project. Totaal is ruim 6000 m2 door de toyisten geschilderd, 1250 m2 oppervlakte in vijf lagen, waarbij de laatste twee lagen uit een hoogwaardige beschermlak bestaan.
Toyisten Zuidlaren (3)
Opdrachtgever: Gemeente Reykjanesbaer (Kelfavik, IJsland)
Titel: Uppspretta (bron van opspattende energie)
Medium: Acryl
Afmeting: 9 meter hoog, 36 meter omtrek
Datum: 2013
Toyisten: 11 toyisten uit 5 landen
Er was eens een kleine papegaaiduiker. Zijn naam was Uppspretta, en die naam had hij gekregen omdat hij altijd barstte van energie.
Hij woonde met zijn ouders in een mooi schoon nest vlak bij Keflavik, een plaatsje in IJsland. Hij was erg nieuwsgierig, wilde graag de wereld ontdekken en hij wilde vooral meer te weten komen over zijn achtergrond en IJsland. De kleine papegaaiduiker studeerde heel hard, las stapels boeken en kwam te weten dat het eiland waarop hij woonde zo'n 20 miljoen jaar geleden was ontstaan als gevolg van het uitbarsten van vulkanen. Toen hij ging zoeken naar wie de eerste bewoners waren, kwam hij erachter dat een Noors stamhoofd zich als eerste had gevestigd op IJsland. Op dat moment wist Uppspretta zeker dat hij naar Noorwegen moest gaan om zijn geliefde te zoeken.
Zijn ouders hadden hem verteld dat hij nooit boven land mocht vliegen, omdat hij anders uit de lucht zou vallen. Maar de kleine papegaaiduiker was erg nieuwsgierig en koppig en toen hij oud genoeg was om het nest te verlaten, vloog hij ver weg, over water en uiteindelijk boven land, waar hij neerstortte. Hij keek om zich heen en zag vreemde bouwsels, bij ons bekend als windmolens. Uppspretta was niet in Noorwegen geland, maar in Nederland. Toen hij daar een poosje had gelegen werd hij gevonden en opgepakt door een man, maar hij wist helemaal niet hoe een man er uit zou zien. Wel hadden zijn ouders hem eens verteld over mensen, dat dit wezens waren die niet konden vliegen en zingen zoals vogels doen. Om dit te compenseren maakten zij vreemde dingen, zoals vliegtuigen en muziekinstrumenten. De kleine papegaaiduiker viel in slaap en droomde over mensen die muziek maakten en met hem terug zouden vliegen naar zijn thuisland. De mensen in zijn droom zagen eruit als gigantische violen, trompetplanten en andere vreemde instrumenten.
Midden in zijn droom doemde er een groot schip op, dat de kleine vogel terug bracht naar de zee. De instrumenten voerden Uppspretta mee in de lucht en lanceerden hem boven het water, waar zijn lichaam zich omvormde tot een vliegtuig. Geisers en vulkanen stuwden hem omhoog, hoog in de lucht. Een koor van instrument-mensen zong voluit om hem aan te moedigen. Iedereen kon de muziek horen en alles was omringd met de meest fantastische kleuren. Zowel de natuur als de mensen droegen de kleine papegaaiduiker terug naar Keflavik.
Hij ontwaakt en opent zijn ogen en ziet dat hij echt onderweg is naar IJsland. In een vliegtuig met prachtige muziek: er zijn muzikanten aan boord. Hij is blij, maar ook teleurgesteld, want hij wilde juist naar Noorwegen om zij geliefde te zoeken. Eenmaal thuis krijgt zijn leven een nieuwe betekenis. In het voorjaar komt er een mooie papagaaiduiker aanvliegen uit Noorwegen. Uppspretta trouwt met haar en wordt de leider van alle papegaaiduikers op IJsland. En nog steeds wordt er op het eiland muziek gespeeld ter ere van hem.
Toyisten Zuidlaren (4)
Opdrachtgever: Contesthink (m.m.v. de Nederlandse Ambassade in Beijing)
Titel: What’s for Dinner
Medium: folie en grafiek
Afmeting: 10 x 5 meter
Datum: 2018
Toyisten: 2 toyisten uit 1 land

Eerste prijs (contest Beautiful Beijing)

Winnaar van een wedstrijd voor Nederlandse kunstenaars georganiseerd door Contesthink, met het thema voedsel voor een muurschildering in Beijing. Contesthink is een organisatie die streeft naar meer kunst in de publieke ruimte. Door middel van wedstrijden worden kansen gecreëerd voor kunstenaars. Contesthink is opgericht door Wopke Schaafstal, een Nederlandse architect die in Beijing woont. Het project Beautiful Beijing – de muurschildering What’s for Dinner – werd het decor voor de opening van
het festival van 751 D-park ontwerp onder aanwezigheid van ambtenaren van ambassades met inbegrip van het culturele hoofd van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden.

IK SPEEL, DUS IK BEN
is het motto van een groep kunstenaars van over de hele wereld, creatief, innovatief, spectaculair. En vol geheimen. In een wereld waar alle informatie binnen een klik is, weten ze het mysterie intact te houden. In een universum waar elke artiest gezien wil worden, claimen ze anonimiteit. Ze zijn een atypische, kleurrijke, maar zeer serieuze kliek als het op hun werk aankomt.
Zij zoeken naar verandering in een poging de wereld beter te maken. Ze maken spectaculaire kunstwerken en vragen de kijker in hun gedachten plaats te nemen. Openbare instellingen, hotels en scholen in Nederland, Hong Kong en Peru, een gasbol van 22 meter, muren op verschillende continenten, een watertoren in IJsland zijn in grote kunst veranderd.

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 11-17 uur en op afspraak

  • Schilderkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Grafiek
  • Glaskunst
  • Design
  • Ruimtelijk

Stuur een bericht naar Toyisten