hoofdmenu

KUNSTSTICHTING HAZART

'Verwantschap'

Tentoonstelling t/m 20-01-2018 > Soest

Ben Oldenhof - cortenstaal

(2)

Huub van meerwijk - 'Uitstoting' - terracotta

(3)

Peter Schipper - 'Levensloop I' - houtskooltekening

(4)

Bien Velds - 'Vis & Meer' - hout, cortenstaal


‘Verwantschap’ is de titel van de grote najaarsexpositie bij HazArt. De samenstellers kozen voor verwantschap in de ruimste zin van het woord, wat leidt tot een verrassende selectie van kunstwerken. Naast relaties tussen familieleden, partners of vrienden laat het tentoongestelde werk van de negen kunstenaars zien dat er ook verwantschap kan bestaan tussen bijvoorbeeld interieurs en dingen.

Dat spullen met elkaar verwant kunnen zijn, toont Sophie Walraven met haar schilderijen van huiselijke taferelen uit de serie ‘Home is where the Artist’. Bij haar werk krijgen dingen een identiteit. Een tandenborstel, boek of kopje blijft geen object, maar wordt een wezentje. Iets vergelijkbaars gebeurt in de stoelenreeks van Bien Velds. Hoeveel overeenkomsten er ook zijn tussen haar stoelen, toch zijn er ook grote verschillen.
Relaties tussen mensen is het thema waar Peter Schipper zich op richt. In zijn grote houtskooltekeningen zoomt hij in op het spanningsveld in relaties. Hij laat daarbij in het midden of de kijker naar een gelukkige of problematische scene kijkt.

Contact tussen mensen staat ook centraal in de beelden van Huub van Meerwijk. ‘Wat voor contact is er wel en niet’, zegt hij. Zo zet hij in zijn beeld ‘Steeds moeder’ vijf vrouwen van verschillende generaties bij elkaar op schoot. Intiem dicht bij elkaar en steunend op elkaar, maar ook kijkend naar elkaars rug.
Ben Oldenhof toont sculpturen in cortenstaal van mensen, planten en dieren in een ruimtelijke ‘dans’; het plezier in het maken hiervan straalt ervan af. Karola Veldkamp is aanwezig met drie beelden van hetzelfde mannenhoofd in totaal verschillende uitvoeringen, waarmee zij drie facetten uitlicht van één karakter. Nieuw is haar serie wandobjecten met het thema ‘Levensweg’.

In de kleine zaal is een bijzonder samenwerkingsproject te zien van kunstenares Ali Koers en haar zoon, videomaker Ward ten Voorde. In 2007 overleed haar dochter en zijn zus Ym op 42-jarige leeftijd. Tien jaar later besloot Koers de humeuren en stemmingen van haar kind in 42 verschillende portretten vast te leggen. Uitgangspunt is een laatste foto waarop Ym aan het eind van haar leven recht de camera in kijkt. Deze serie portretten is met de meest uiteenlopende technieken en materialen uitgevoerd en vervolgens digitaal bewerkt tot een gelaagde sequentie van in elkaar overvloeiende beelden. Dit multidisciplinaire werk is eenmalig getoond aan familie en vrienden en bij HazArt voor het eerst te zien door publiek. Ook de in 2001 overleden beeldhouwer Theo ten Voorde, de vader van Ward en Ym, neemt met enkele beelden deel aan deze tentoonstelling. Eerder zijn drie beelden van zijn hand opgenomen in de vaste collectie van HazArt, die permanent staan opgesteld in de beeldentuin.

KUNSTSTICHTING HAZART

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Glaskunst
 • Design
 • Installatie
 • Sieraden
 • Conceptueel
 • Beeldentuin
 • Ruimtelijk
 • Diversen

Kunststichting Hazart stelt zich ten doel het bevorderen van productie, spreiding en presentatie van beeldende kunst in het algemeen en hedendaagse beeldhouwkunst in het bijzonder.
Naast wisselende exposities van hedendaagse beeldhouwkunst is in een deel van de beeldentuin een permanente expositie - mogelijk geworden door collectievorming - is ingericht.

De Kunststichting is gelokaliseerd naast het bekende inkoopcentrum voor beeldend kunstenaars De Hazelaar ART Supplies.

Openingstijden

wo. t/m vr. 10-17 uur, za. 10-16 uur. toegang is gratis.

KUNSTSTICHTING HAZART
Pimpelmees 3
3766 AX Soest
Nederland
Tel: 356013150
E-mail: hazart@planet.nl

hazart.nl

KUNSTSTICHTING HAZART Soest

Guido Messer

KUNSTSTICHTING HAZART Soest (2)

39 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "KUNSTSTICHTING HAZART"