De onafhankelijken

De onafhankelijken Zaandam
De onafhankelijken Zaandam (2)

Wat delen Piet Mondriaan en Roland Broekhuis?

Wat inspireerde Kees Verweij en hoe kijkt Nora Nooijer daar tegenaan? Wie wordt de Sluijters van de toekomst? Hebben de kunstenaars van nu nog een binding met de grote namen die hen zijn voorgegaan?

In een inspirerende tentoonstelling tonen de leden van Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken aan wie ze schatplichtig zijn. Na 100 jaar nog steeds springlevend:

De Onafhankelijken 1912 – 2012 Verleden – Heden - Toekomst

Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken is in de vorige eeuw van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de beeldende kunst in Nederland. Al vroeg in de 20ste eeuw werden Picasso en Chagall door De Onafhankelijken aan het Nederlandse publiek gepresenteerd. Leden van de vereniging, o.a. Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Leo Gestel maakten kennis met de nieuwste stromingen in Parijs en voerden die naar Nederland. De gevestigde orde sprak er schande van. Sluijters, winnaar van de Prix de Rome, moest zijn toelage inleveren vanwege zijn door Van Dongen en Toulouse Lautrec geïnspireerde schilderijen.

Voor ons, erfgenamen van dit roemrijke verleden, is dit jubileum een uitgelezen gelegenheid stil te staan bij de geschiedenis en het bestaan van deze nog steeds actieve vereniging uitgebreid onder de aandacht te brengen.

Centraal staat hierbij de tentoonstelling “Wat je ziet, ben je(ik) zelf “ in CBK-Amsterdam.

Met een kunstwerk van de leden van vroeger als uitgangspunt, maakten 46 leden van nu een nieuw werk. In een korte tekst lichten de leden toe wat zij zien als de verbinding tussen henzelf en de gekozen kunstenaar. Daarmee zeggen ze indirect iets over hun eigen werk: ‘wat je ziet, ben je zelf.’

Rond de tentoonstelling hebben leden van De Onafhankelijken een interessant programma samengesteld met lezingen, workshops, rondleidingen en een educatief aanbod voor scholen.

In samenwerking met FNV-kiem organiseert De Onafhankelijken bovendien een symposium over het belang en de waarde van kunstenaarsverenigingen voor jonge kunstenaars. Tijdens dit symposium zal ook het interactieve digitale museum www.nieuwevleugel.nl gelanceerd worden.

Voor het complete programma zie www.deonafhankelijken.nu

Nog altijd gelden de woorden uit de begindagen:
‘En zo vrij en onafhankelijk als dit jong streven, zij ook het oordeel van het publiek.’

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost van der Krogt: joostvanderkrogt@wanadoo.nl

Openingstijden

Opening donderdag 25 oktober 17:00 uur inloop vanaf 16:00
Plaats CBK-Amsterdam, Oranje-Vrijstaatkade 71, Amsterdam
25 oktober t/m 17 november 2012
Openingstijden: Di.– Za.: 11-17 uur
Do. 11-20 uur

Contact

De onafhankelijken
Vinkenstraat 18
1506 CM Zaandam
Nederland
Tel: 075-6176295

www.deonafhankelijken.nu

4154 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar De onafhankelijken