favorietenVerwijder uit favorieten

Danielle Hoogendoorn

Danielle Hoogendoorn Amsterdam

'Dutch Mutant'


Openingstijden

In mijn werk kan alles, en moet alles kunnen. Ik wil niet gelimiteerd worden binnen het schilderen. Om ervoor te zorgen dat alles mogelijk is moest ik een nieuwe realiteit creëren, binnen het schilderij, waarin mijn onderwerpen zonder verklaring naast elkaar kunnen bestaan.

Een ongenuanceerde reflectie van de wereld waar ik in leef. Het alledaagse, een perceptie van mijn realiteit.

Ik moet me verbonden voelen met de onderwerpen in mijn schilderijen. Ik heb een grote beeldbank aangelegd met alles wat ik tegenkom en wat me aanspreekt. Van konijnen tot tuinkabouters en luchtbedden. Op de raarste momenten kom ik op ideeën en die schrijf ik dan op. Soms midden in de nacht, overal liggen losse briefjes en mijn telefoon staat vol met notities.

Dan begin ik aan mijn werk, soms als een reactie op iets of iemand. Vaak omdat ik kwaad ben. Ik schilder geen donkere kleuren en nare taferelen, maar de reactie is vaak duidelijk te zien in het werk of de manier waarop het geschilderd is.

Het liefst heb ik een hele ruimte vol lege doeken. Dan werk ik uren door zonder besef van tijd. Op de academie noemden ze me wel eens de 'schildermachine'. Ik begin meestal met een helder plan over compositie en onderwerp maar het beeld wordt echter nooit zoals ik het in mijn hoofd had. Dit omdat de onderwerpen in het doek vaak onverwachts een dialoog met elkaar aangaan, of veranderen in het proces. Ik combineer meerdere technieken op het doek, delen worden realistisch uitgewerkt en andere delen teken ik met verf. Juist dit contrast levert vaak spannende stukken op.

Dieren zijn een terugkerend onderwerp in mijn werk. Ik geef ze kroontjes, borsten en zet ze aan tafel. De dieren geven het een sprookjesachtig karakter. Ze insinueren een conflict tussen goed en kwaad. Ik houd ervan om te spelen met wat wel en niet kan. Het onlogische en chaotische in mijn werk gaat in tegen de traditionele esthetiek. Met absurditeit bereik je mensen, zeker als ze het zelf ervaren, er middenin staan. Het lijkt of mensen een natuurlijke aandrang hebben om ongerijmdheid op te lossen. Daarom presenteer ik mijn werk vaak op een installatieachtige manier. Schilderijen gaan door op de muur, staan los in de ruimte of worden zelfs een object. Vaak gebruik ik een roze muur. Met deze directe benadering probeer ik het formele karakter van de museale witte muur om zeep te helpen. Ik wil mensen uit hun tent lokken, ze op een andere manier naar de realiteit laten kijken.

Kunst moet wrijven en niet pleasen.

Peter Saul zei eens: “The idea of truth is just tedious, it clamps down anything that is fun. It’s the opposite of being fourteen years old. Truth is like a mature adult understanding of the way things are, who needs it? ”


Danielle Hoogendoorn


Website: www.hoogendoorndanielle.com
Tel: 0634046808

Exposities:

– circa…dit, Weerdjesstraat 8, 6811 JE Arnhem (29-08-14 t/m 31-08-14)
– Fresh Cacao, Cacaokade 5, 5705 LA Helmond (31-08-14 t/m 12-10-14)
– LICHTING’14, Assendelftstraat 17-19, 2512 VS Den Haag (13-09-14 t/m 25-10-14)
- ART THE HAGUE, 1 t/m 5 oktober, Den Haag
- Parels voor de Zwijnen, donderdag 13 november om 17:30 De mannenzaal Amersfoort

Nominations
- Dooyewaard Stipendium 2014
– Buning Brongers Prize 2014

Stuur een bericht naar "Danielle Hoogendoorn"