favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...

The Monads

Tentoonstelling t/m 30-09-2018 > Enschede

Installatiekunstenaar Gabey Tjon a Tham toont vanaf 28 juni haar geluidsinstallatie The Monads en het onderzoek erachter in Tetem. The Monads is een geluidsinstallatie van ronddraaiende luidsprekers, waarbij het geluid van de wind die door de bladeren van de bomen waait het vertrekpunt is geweest. In plaats van elke individuele luidspreker eenheid afzonderlijk te besturen, heeft Gabey een systeem gecreëerd waarin de luidsprekers zich als entiteiten vrij kunnen bewegen. Als titels voor de stukken van haar compositie heeft ze de basisregels van het zwermgedrag van vogels als uitgangspunt genomen. Het schema functioneerde als een oorzaak-gevolg keten die het raamwerk vormde voor het ontwikkelen van gedrag waarbij de hele groep één organisme wordt. In de tentoonstelling wordt documentatiemateriaal getoond waarmee Gabey Tjon a Tham het onderzoek achter The Monads in beeld brengt. Ook worden de prototypes en documentatie getoond die ze eerder heeft ontwikkeld voor DordtYart, STEIM en Dutch Design Week.

Gabey Tjon a Tham transformeert ruimtes tot een zintuiglijke omgeving door middel van bewegende machines, licht en geluid. Hierbij ontstaan choreografieën die zowel een mechanisch als een natuurlijk karakter hebben. Machines en technologie ziet Gabey als verlengstukken van de menselijke zintuigen. Ze wil fenomenen die we normaal niet kunnen waarnemen zichtbaar en hoorbaar maken. Gabey ziet technologie als noodzaak om te overleven en als aanjager voor verdergaande menselijke evolutie. Haar werk sluit daarom naadloos aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology.

The Monads is een geluidsinstallatie van ronddraaiende luidsprekers, waarbij het geluid van de wind die door de bladeren van de bomen waait het vertrekpunt is geweest. De luidsprekers creëren een mix van direct en reflecterend geluid, waardoor de geluiden van zowel dichtbij als van ver lijken te komen. In plaats van elke individuele luidspreker eenheid afzonderlijk te besturen, heeft Gabey een systeem gecreëerd waarin de luidsprekers zich als entiteiten vrij kunnen bewegen. De timing, snelheid, het volume van geluid, de motoren en de relatie tussen dit alles vormt het raamwerk voor de regels van dit zichzelf aansturende systeem.

De titel van de tentoonstelling - The Monads - is ontleend aan de omschrijving binnen de filosofie van Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 - 1716), waarin een ‘monad’ een elementair deeltje is zoals een atoom of persoon.

In de tentoonstelling wordt documentatiemateriaal getoond waarmee Gabey Tjon a Tham het onderzoek achter The Monads in beeld brengt. Ook worden de prototypes en documentatie getoond die ze eerder heeft ontwikkeld voor DordtYart, STEIM en Dutch Design Week. The Monads is te zien van 28 juni t/m 30 september 2019.

Opening donderdag 28 juni om 17:00 uur
De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 28 juni om 17:00 uur door geluidskunstenaar Horst Rickels, die Gabey heeft begeleid tijdens haar Master ArtScience aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens de opening geeft Patrick Jonkman een live soundscape met modulaire synthesizers als voorproefje van een serie Sonic DIY events in Tetem.

http://www.tetem.nl/portfolio/the-monads/

Tetem

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Glaskunst
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Textiel
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Contact


Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
Nederland
Tel: 053-2308791

www.tetem.nl
57 dagen geleden bijgewerkt

Tetem Enschede

Stuur een bericht naar "Tetem"