Marie-Line van Vuuren

Marie-Line van Vuuren Soest

In een klein Frans kerkje is de symmetrische orde van de opgestelde banken verstoord. De banken staan instabiel op ongelijke hoogten. Installatie kunstenaar Marie-Line van Vuuren heeft de kerkbanken vanaf de vloer onregelmatig opgehoogd met stapels boeken. Het zijn boeken die geschreven zijn door vluchtelingen of over vluchtelingen gaan. Met deze simpele, conceptueel goed doordachte ingreep, is een poëtisch helder werk met een scherpe rand ontstaan. Het werk in de intieme ruimte van de kapel verwijst zonder oordeel naar de hopeloze, uit balans zijnde situatie waarin ontelbare vluchtelingen in deze wereld verkeren.

Van Vuuren haalt haar ideeën voor een werk uit de plek zelf. Ze onderzoekt het specifieke van de plek, vaak in samenhang met de historische context.
In eerste instantie lijken de werken speels en grappig, dit komt ook door het materiaalgebruik; kleine plastic figuurtjes, kleurig textiel, popperig hekwerk. Maar in tweede instantie valt haar maatschappelijk geëngageerde visie op. Met het werk worden vragen gesteld over de omgang met natuur, over ethische kwesties of wordt er met het werk verwezen naar onverkwikkelijke historische feiten.

Tussen 2004 en 2008 zaaide Marie-Line bloemen onder 158 linkerramen, voornamelijk van brugwachtershuisjes, langs een kanaal in Bretagne. Tijdens de aanleg van het kanaal rond 1830 kwamen honderden arbeiders om door de barre werkomstandigheden.
In 2014 installeerde Marie-Line in het Fine Art Museum, Hô Chi Minh City in Vietnam een bruidstafel voor honden. Een feestelijk gedekte tafel lag vol glitterende accessoires voor honden; gekocht blingbling voor honden uit westerse dierenwinkels en zelf gedecoreerde hondenbakken met nep edelstenen en glanzende hartjes. In dit op het eerste gezicht vrolijke werk werd vlijmscherp de waarde van de hond aan de kaak gesteld in totaal verschillende culturen. De uitersten kwamen samen in een werk.
De hond die het dierlijke verliest doordat hij vertroeteld wordt alsof het een mens is en de hond die gegeten wordt en op het menu staat.

Marie-Line van Vuuren (Fr 1961) woont sinds 1986 in Nederland. Haar tijdelijk plaatsgebonden installatie in opdracht zijn voornamelijk in Nederland en Frankrijk te zien, maar ook in Duitsland, België, Roemenië, Polen en Vietnam.

Elaine Vis – december 2014
  • Manifestatie
  • Multimedia
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk
  • Textiel
  • Diversen

Stuur een bericht naar Marie-Line van Vuuren