Beautiful Distress

Veel mensen worstelen met psychische kwetsbaarheden. Er is relatief weinig maatschappelijke aandacht voor deze groep en hun problemen zijn vaak omgeven met taboes. Negen van de tien mensen met een psychische aandoening ervaren vooroordelen en uitsluiting. Dit heeft niet alleen invloed op hun leven en dat van hun omgeving, maar ook op de samenleving.

Stichting Beautiful Distress zet kunst in om begrip en medeleven met mensen die te maken hebben met psychische aandoeningen te vergroten. Kunst doet een beroep op onze zintuigen en verstand, kan ons op een andere manier naar dingen laten kijken en kan ons bewust maken van onze eigen vooroordelen.

Beautiful Distress heeft een prachtige expositie- en projectruimte in Amsterdam Noord, naast de NDSM-werf: Het Beautiful Distress House. Daar creëren we een participatieve, inclusieve en diverse omgeving waar iedereen zich thuis voelt en waar ideeën en ervaringen vrijelijk gedeeld en besproken kunnen worden.

Er is ruimte voor exposities van het werk van de kunstenaars uit de residencies (zie hieronder) en van andere kunstenaars. Andere kunstactiviteiten zijn theatervoorstellingen, lezingen en artist talks, workshops en educatieve programma’s. Ervaringsdeskundigen en hun naasten en anderen die relevante kunst- en andere initiatieven ontwikkelen zijn ook welkom om gebruik te maken van de ruimte en hun plannen uit te voeren in samenwerking met, of gefaciliteerd door, Beautiful Distress.

Door het ontplooien van deze activiteiten, altijd met kunst en kunstenaars, willen we bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. Beautiful Distress verwelkomt verschillende perspectieven, culturele achtergronden, leeftijden, geslachten, seksuele geaardheden en religieuze overtuigingen.

Sinds 2014 organiseert Beautiful Distress een artist in residence programma op de afdeling psychiatrie van Kings County Hospital in Brooklyn, New York. In 2019 hebben we in Fukuroda Hospital, Daigo Town, Japan, een residency programma opgezet (thans voortgezet door Stichting Het Vijfde Seizoen). In mei 2022 zijn we ook in Nederland met een residency programma gestart bij GGz Centraal, locatie Zon & Schild in Amersfoort.

Tijdens het programma wonen en werken professionele kunstenaars drie maanden op locatie. Hier observeren zij de wereld van de psychiatrie. Hun visies en ervaringen zetten zij om in kunst. Hoewel de kwaliteit en autonomie van de geproduceerde kunst altijd voorop staat, kunnen de werken tegelijkertijd psychisch lijden zichtbaar maken, empathie en begrip vergroten, en taboes rond geestesziekten helpen doorbreken.

Op onze website kunt u meer lezen over de residenties en de aanmeldprocedure.

Openingstijden

Openingstijden tijdens tentoonstellingen
(tenzij anders vermeld):
do 11:00–18:00
vrij 11:00–18:00
za 12:00–18:00
zo 12:00–18:00

Contact

Beautiful Distress
Ms. van Riemsdijkweg 41a
1033 RC Amsterdam
Nederland
Tel: +31 (0) 20 2629913

www.beautifuldistress.org

598 dagen geleden bijgewerkt

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Manifestatie
 • Tekeningen
 • Glaskunst
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Textiel

Stuur een bericht naar Beautiful Distress