Mika van Vonderen

Mika van Vonderen Haarlem

Van geconcentreerd gepriegel tot de ultieme vrijheid
Portretten van mens en dier door Mika van Vonderen
Mika van Vonderen (1970) is een dromer. Dromend over vrijheid groeide ze als boerendochter op in het Noord-Brabantse plaatsje Zeeland als middelste van een gezin van vijf. Als een vlindertje dwarrelde ze door haar vrije jeugd. Wel een koppige vlinder. “Ik deed het op mijn manier of niet.” Ze was altijd bezig met ‘mooie dingen maken’: schilderen, frummelen met allerlei materialen, hutten bouwen en vlechten met rietgras.
Onbekende wegen
Na haar pubertijd begon eindelijk haar weg naar de vrijheid. Ze volgde in Nijmegen de opleiding Mode en Kleding. Urenlang in een naaiatelier doorbrengen volgens een vast stramien zorgde voor een benauwd gevoel. Het tekenen en schilderen sprak haar aan, dus maakte ze de overstap naar een opleiding voor Reclame en Presentatietechnieken. Hier kwam ze in aanraking met onder andere fotografie en decorbouw en ontwikkelde ze haar grafische blik. Rond deze tijd bewandelde ze onbekende wegen, deed vrijwilligerswerk met jongeren, werkte voor verschillende uitzendbureaus en verkocht zelfs een periode kunst van deur tot deur in Berlijn. Niets was haar te gek!
Down to earth
Ondertussen schilderde ze portretten en bleef de kunstacademie haar trekken. Na een oriëntatiecursus aan de kunstacademie in Den Bosch volgde ze de docentenopleiding Beeldend 2e graads aan de Fontys Hogescholen in Tilburg. Met haar brede achtergrond kwam ze in het onderwijs terecht. Terug naar de structuur. “Kinderen zijn puur in hun reacties. Ze flappen er alles uit. Ik leer hun tekenen en schilderen en zij houden mij down to earth.” Maar haar vrije werk raakte op de achtergrond en de ongebondenheid begon te roepen.
Tijd om los te laten
In 2011 gooide ze het roer om. Tijd om los te laten. Voor haarzelf te beginnen. Vanuit dit gevoel ontstond de Eierenserie. “Ik moest letterlijk mijn ei kwijt.” Donkere achtergronden met de focus op het voorwerp. En titels met verstopte humor die je een spiegel voorhouden. Want hoe vrij staan wij in het leven? Ook de Snuitenserie is in deze periode tot stand gekomen. “De vormen en de structuur van de huid van de varkens uit de stal zijn mij altijd bijgebleven. Ondanks dat ze opgesloten zitten, voel je de ongeremdheid in de beesten zelf.”
Gedetailleerde portretten
Naast het autonome werk schildert Mika in opdracht portretten van mensen en dieren. Gedetailleerd bouwt ze de doeken op aan de hand van een foto. Vlakken, lijnen, penceelstreken. Geheel gefocust op de techniek.
Abstractie
In haar recente passie, motorrijden, komen deze tegenpolen samen. “Helm op mijn hoofd en gaan.” Constant gefocust. Geen ruimte voor andere gedachtes. En tegelijkertijd één worden met de omgeving, het universum. Is dit de ultieme vrijheid? Haar motor creëert lef en heeft invloed op haar werk. In de serie Down Under maken de eieren en snuiten plaats voor de onderwaterwereld. Vervreemdende beelden. Meer abstractie.
Uiteenlopende formaten van doeken. Diverse ondergronden zoals houten panelen en beton. Minder gefocust op techniek, maar meer ruimte voor toeval en eigen interpretatie van de toeschouwer.
Mika is altijd aan het tekenen, vastleggen en registeren. Tijdens haar reizen naar onder andere India en Marokko, de landen waar je altijd wordt verrast door het onverwachte en de controle moet loslaten. Maar ook tijdens haar bevrijdende motorritten gaat haar schetsboek mee. De controlfreak met de drang naar ultieme vrijheid. Na al die jaren dus nog steeds die koppige, creatieve vlinder.
Door Marjolein Blaauwbroek

Werk in opdracht:
Het schilderen in opdracht is veelzijdiger. Naar voorbeeld schilder ik alles na, op doek, plafond of andere voorwerpen. Door goed te luisteren naar de opdrachtgever, wat zijn / haar wensen en ideeën zijn, probeer ik via schetsen dát weer te geven wat zij in hun hoofd hebben.
Na goedkeuring van de schetsen komt het eindproduct tot stand.

Lessen en workshops:
Naast het maken van vrij werk en schilderen in opdracht, kunnen mensen van 6 tot oneindig jaar oud bij mij terecht voor teken- en schilderles.
De lessen kunnen individueel dan wel in groepsverband plaatsvinden.
Met regelmaat organiseer ik ook workshops, zowel in mijn atelier als op locatie.
Bijvoorbeeld; als je op zoek bent naar een leuke teambuilding activiteit met een groep groter dan 10 personen, dan kom ik naar je toe.
In mijn atelier heb ik ruimte voor groepen tot max. 10 personen.
Workshops worden op thema gebaseerd en uitgewerkt.

Meer:
Nieuwsgierig naar meer MikaKunst?
Iedereen is van harte welkom om op afspraak een kijkje te komen nemen in mijn atelier.
Onder het genot van een kopje koffie of thee zal ik met plezier mijn werk laten zien en meer hierover vertellen.

Vriendelijke groet,

Mika

Openingstijden

woe. 9:00-18:00
do: 9:00-12:00
vrij: 9:00-18:00
overige avonduren en zaterdagen op afspraak

Stuur een bericht naar Mika van Vonderen