Museum Haarlem

Museum Haarlem is hét stadsmuseum van Haarlem en Zuid-Kennemerland. Het museum vertelt het verhaal van de recente en de oude geschiedenis van de stad en zijn omgeving. De organisatie bestaat uit een bestuur, directeur, hoofd museale zaken en circa 100 vrijwilligers. De vrijwilligers werken als gastvrouw of gastheer en zijn veel al actief als lid van diverse werkgroepen.

Geschiedenis
Museum Haarlem werd 25 augustus 1975 opgericht als Historisch Museum voor Zuid-Kennemerland. Tot 1988 was er nog geen gebouw om tentoonstellingen te organiseren. Het museum bestond louter op papier. Wel waren er af en toe tentoonstellingen op locatie.

In 1988 kreeg het museum (samen met de buren van het ABC architectuurcentrum Haarlem) de beschikking over een kleine ruimte aan het Groot Heiligland (antikraak). Drie zalen aan de straatkant van het gebouw werden ingericht als Historisch Informatie Centrum. De vrijwilligers die er toen werkten, beantwoordden vragen van nieuwsgierige bezoekers die meer over de geschiedenis van Haarlem of Zuid-Kennemerland wilden weten.

In 1990 kwam ook de rest van de begane grond bij het museum. In de achterste zalen werd het verhaal over de geschiedenis van Haarlem verteld en in de zalen aan de straatkant kwamen wisseltentoonstellingen.

Sinds november 1998 heeft het museum de status van erkend museum en is het door de fiscus als ANBI-instelling aangemerkt. In 2005 werd de naam veranderd in Historisch Museum Haarlem. In 2011 werd de eerste verdieping aan het museum toegevoegd. En in 2012 is het museum gestart met de transitie naar Museum Haarlem: een museum dat bezoekers informeert over de geschiedenis en het heden van Haarlem, en hen prikkelt en uitnodigt om hier op een nieuwe manier naar te kijken.

Openingstijden

Zondag & maandag: 12.00 - 17.00 uur.
Dinsdag t/m zaterdag: 11.00 -17.00 uur.

Contact

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem
Nederland
Tel: 023-542 24 27

www.museumhaarlem.nl

1776 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Museum Haarlem