restauratieatelier Marjan de Visser

Meer...
restauratieatelier Marjan de Visser Den Haag

Schilderij restaurator Marjan de Visser

restauratieatelier Marjan de Visser Den Haag (2)

Ook het retoucheren, of te wel bijschilderen, van een beschadigde verflaag behoort bij schilderij restauratie. Hier retoucheert Marjan de Visser een schilderij uit de collectie van het Muiderslot.

restauratieatelier Marjan de Visser Den Haag (3)

Op tafel liggen schilderijen die in het Restauratieatelier van Marjan de Visser worden behandeld door Marjan de Visser en haar collega schilderij restauratoren.

restauratieatelier Marjan de Visser Den Haag (4)

een schilderij reinigen wordt altijd vooraf gegaan met reiniging tests


schilderij reinigen vernis verwijderen van een schilderij

Synthetisch vernis verwijderen van een 19e eeuws schilderij. Het schilderij wordt behandelt omdat de aanwezige overschilderingen niet optimaal zijn. Ook andere in het verleden uitgevoerde behandelingen worden nu verbeterd.

De film laat zien hoe het synthetische vernis wordt verwijderd. Hiervoor wordt het vernis voorgeweekt met een mengsel van een Alifatische en Aromatisch oplosmiddel: Shellsol D40:Shellsol A100 in de verhouding 1:1. Het mengsel is opgebracht met een velletje Evolon tissue en afgedekt met een blaadje Melinex. Na inweken is het vernis opgezwollen en kleverig geworden. Dit in tegenstelling met een organisch vernis op basis van plantaardige harsten, want deze lossen op. Met een wattenstaafje en Shellsol D40 kan het vernis probleemloos worden afgerold. De verflaag van dit 19e eeuws schilderij op linnen ondervindt hierbij geen schade.
lees het volledig verslag op https://www.restauratieatelier.com/schilderij-restauratie-en-conservering/restauratie/vernis-verwijderen-van-een-schilderij/

de verdwenen kathedraal van Cuypers Collectielab Stedelijk Museum Breda 2018

BIJ HET SCHOONMAKEN VAN HET SCHILDERIJ IS DE VERFLAAG MET ANDERE MIDDELEN GEREINIGD DAN HET BLADGOUD. DE RODE VERFLAAG WAS ZEER KWETSBAAR, MAAR DE RESTAURATIETECHNIEK HEEFT ERVOOR GEZORGD DAT HET TOCH MOGELIJK BLEEK OM HET SCHILDERIJ TE REINIGEN

schilderij vernissen

De restauratie van het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborg is bijna afgerond. De laatste vernislaag wordt opgebracht. Dan is Edzard Jacob klaar om naar zijn Borg Verhildersum te reizen. Edzard Jacob werd op 16 jarige leeftijd borgheer. Martinus van Grevenbroeck schilderde zijn portret in 1673. In dit kostuumportret draagt hij een Romeins kleed. De kleding verwijst naar de klassieke cultuur van de antieke wereld en zijn verbondenheid met het hogere. Vanuit het verleden kijkt hij zo zelfverzekerd naar ons!
https://www.restauratieatelier.com/restauratie-van-het-portret/

schilderij restauratie: een scheur in een schilderij herstellen

Bij grote scheuren in een schilderij bestaat de behandeling veelal uit het her-weven van de doek structuur. Uiteraard is het een tijdroven de klus die veel geduld vereist. Om daarbij een sterke reparatie te verkrijgen worden er draadjes over de scheur in het doek verlijmd. Deze restauratie wordt uitgevoerd onder de microscoop. De techniek wordt aangeduid als ‘tear mending’. Begrijpelijk dat deze restauraties veel tijd en geduld vergen. Daarom is een onzichtbare restauratie een grote uitdaging voor de restaurator.
Deze film is gemaakt door mijn collega Yuhan Hsu. Marjan de Visser juli 2019

Een kijkje in het schilderijen restauratieatelier van Marjan de Visser

In Restauratieatelier Marjan de Visser worden met aandacht en passie schilderijen gerestaureerd. Het team van restauratoren heeft samen veel kennis in huis om uw schilderij zo goed mogelijk te behandelen. Daarom is het Restauratieatelier Marjan de Visser een goede keuze wanneer u een expert zoekt voor de restauratie van uw schilderij. Het atelier is gevestigd in Den Haag. U kunt vrijblijvend een offerte opvragen als u met uw schilderij naar het atelier komt. Echter alleen op afspraak. Indien uw schilderij te groot is om onder de arm mee te nemen kan Marjan ook naar u toekomen. Dan zal ze samen met u het schilderij bekijken en kan ze u vertellen wat zie ziet. Op deze video ziet u twee collega's die als freelancer met Marjan de Visser samen werken, en een stagiaire. Van links naar rechts: Aldo Manzo specialist in conservering van panelen en behandeling van beschilderde panelen en houten objecten tegen insecten vraat. Stagiaire Yuhan Hsu, met twee Master titels in de Kunstgeschiedenis, Marya Albrecht restaurator schilderijen, met een voorliefde voor de 17e eeuwse schilderkunst.

restauratieatelier Marjan de Visser

  • Schilderkunst
  • Diversen

Schilderij restauratie in het atelier Marjan de Visser in Den Haag

Marjan de Visser deelt haar kennis van schilderijen en haar liefde voor erfgoed graag met anderen. Immers een schilderij is van grote waarde voor degene die het bezit en koestert. Marjan ontdekt de verhalen rondom het schilderij als ze in gesprek gaat met de eigenaar. In het atelier ontrafelt Marjan de geschiedenis door de waarneming met haar ogen, neus, oren en tastzin. Uiteindelijk vertelt ieder schilderij een verhaal. De ontdekkingen van die verhalen zijn spannend en maken het vak zo boeiend.

Openingstijden

maandag tot en met vrijdag van half 10 tot half 6
in het weekend en 's avonds op afspraak.

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "restauratieatelier Marjan de Visser"