Angelique van der Valk

Angelique van der Valk Dordrecht
Rabarber #1, 2016.
Detailopname van gedroogde rabarber.
Print op hout 80x80 cm.
Angelique van der Valk Dordrecht (2)
Abstract in aardkleuren, 2016
Een abstract 4 luik in wording. Hiervoor heb ik aardkleuren als oker en omber gebruikt. De verf is op basis van caseïne, een eiwit uit melk. Het schilderij is hiermee wel vegetarisch, niet veganistisch.

Abstract in aardkleuren #1, formaat 25 x 45 cm, met een toevoeging van zand.
Abstract in aardkleuren #2, formaat 25 x 70 cm, met een toevoeging van endocarp (koffievliesjes)
Angelique van der Valk Dordrecht (3)
In mijn beeldende werk onderzoek ik de beeldende kwaliteiten en oneindige mogelijkheden van plantaardige materialen, dit is hier een voorbeeld van.
Bij het proces van koffiebranden komen er vliesjes los van de koffiebonen. Met deze vliesjes (endocarp) heb ik dit dunne materiaal gemaakt. Een eerste experiment om te kijken wat de mogelijkheden en beeldende kwaliteiten zijn van deze grondstof.
Angelique van der Valk Dordrecht (4)
Bloemkool experimenteel, 2016.
Formaat van de lijst 25x25 cm.
Naast het gebruik van bladeren en schillen heb ik geëxperimenteerd met de stronken van diverse koolsoorten. Het materiaal zijn al bleek van zichzelf, waardoor van een extreme verkleuring onder invloed van daglicht geen sprake is. In de doorkijklijsten is de transparantie mooi zichtbaar.

Werken met groente-afval
Het boek Afval is voedsel van Michael Braungart & William McDonough heeft mij ertoe aangezet om anders te willen werken. Ik heb afscheid genomen van acrylverf als medium en besloot mijn afstudeerjaar te wijden aan het werken met biologisch afbreekbare materialen, waaronder het onderzoeken van de mogelijkheden van mijn eigen afvalmateriaal als groente- en fruitschillen. Bij het drogen en persen van het groenteafval worden veel mooie details zichtbaar. Dit ‘groentepapier’ is bij blootstelling aan licht aan verkleuring onderhevig. Door de composities te fotograferen blijven de beelden digitaal geconserveerd. Door details te selecteren en te vergroten wordt de schoonheid uitgelicht en krijgt het werk een bepaalde mate van abstractie. De foto’s worden direct geprint op hout, zonder oplosmiddelen en coating.

Abstract en experimenteel schilderwerk
Het betreft een onderzoekende manier van werken met pigment, zetmeel of caseïne, hieraan toegevoegd materialen als mos, koffievliesjes, zand en hennep. Alternatieve materialen om mee te schilderen. De biologisch afbreekbare materialen en aardkleuren vertegenwoordigen het één zijn met de natuur, terwijl de harde strakke lijnen en kaders het leven in een geïndustrialiseerde wereld aangeven. Het doel is beide werelden samen te voegen en in harmonie te laten functioneren. Tegelijkertijd worden de vele mogelijkheden van natuurlijke materialen verkend en zichtbaar gemaakt.

Openingstijden

Je bent van harte welkom in mijn studio aan de Wijnstraat 69 in Dordrecht.
Geopend op afspraak en elke eerste zondag van de maand van 12-17 uur tijdens Kunstrondje Dordt.

Instagram
https://www.instagram.com/vegetableworks/

Facebook
https://www.facebook.com/vegetableworks/

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Diversen

Stuur een bericht naar "Angelique van der Valk"