Rumi Kunst Instituut

- Arabische Kalligrafie Kunst -

Naast het vervaardigen van kunstwerken en verkoop van kunstmaterialen aangaande de ebru en kalligrafie kunst, bieden wij ook workshops en cursussen.

De cursussen voor Arabische kalligrafie wordt elke zaterdag tussen 12.00 – 13.30 uur en elke dinsdagavond tussen 19.30 – 21.00 uur aangeboden op ons atelier in het centrum van Vlaardingen. Doordat de lessen via persoonlijke begeleiding gaan, kan iedereen beginnen op het moment dat hij of zij wenst. Er is dus geen sprake van achterstalligheid, gezien de individuele begeleiding. De eerste les is vrijblijvend.

Meester Kileci houdt zich meer dan 40 jaar bezig met Arabische kalligrafie en de Ebru kunst (papiermarmerkunst). Zo heeft hij onder meer 6 jaar privé lessen gehad van de Meester kalligraaf Hamid Aytac, die wordt gezien als de grootste Arabische kalligrafie kunstenaar van zijn eeuw.

Alle benodigde materialen voor deze kunst, kunt u verkrijgen van ons instituut. Alle materialen die u voor de lessen aanschaft, zijn volgens de traditionele standaarden en ook bij het instituut verkrijgbaar.

- Papiermarmeren (Ebru kunst) -

Etymologisch
Ebru is waarschijnlijk het oorspronkelijk woord, dat gelijk is aan het woord aderachtig. Het woord dat met name voorkwam in het Buhara gebied, oftewel het huidige Oezbekistan in Centraal-Azië. Door de invloeden van de Perzische taal in het Ottomaanse Rijk is het Ebru gaan heten, dat weer afgeleid is van het Perzische woord Ebr. Dit betekent wenkbrauw of wolkachtig. Waarom het deze naam heeft gekregen is niet duidelijk. Wellicht heeft het te maken met de zwemmende kleuren, lijkend op wolken, stenen of aderen.

De Techniek
De motieven worden zonder het gebruik van een kwast of penseel op papier gebracht. Hoe kan dat? Vraagt u zich nu af…
De Ebru techniek is gebaseerd op het druppelen en/of aanbrengen van verf met een kwast in een oplossing van gom tragacant sprietjes. Op het water wordt een stuk papier gelegd. Het wordt na ongeveer tien seconden verwijderd. Daardoor krijgt men unieke motieven op het papier.
Traditionele Ebru kunst wordt al door de eeuwen heen in stand gehouden met de inzet van een handjevol kunstenaars. Het is verheugend te melden dat er steeds meer belangstelling voor Ebru is, ook in Nederland.

Dr. Mehmet R. Kileci beoefent deze kunst als sinds de jaren ’70 en verzorgt nu workshops en cursussen.

Openingstijden

Op www.rumikunst.com kunt u zien wanneer de cursussen zijn.

Stuur een bericht naar Rumi Kunst Instituut