Eddy Roos - niet betaald

Eddy Roos - niet betaald Uithuizen
Museum / gallery Eddy Roos

Onthulling bronzen beeld “Ether” van beeldhouwer Eddy Roos. Beeldentuin - Museum Landgoed Verhildersum
De Amsterdamse Beeldhouwer en Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2019 Eddy Roos heeft afgelopen maand zijn beeld Ether in de beeldentuin bij Museum Landgoed Verhildersum (Groningen) geplaatst. Dit centrale beeld is de kroon op Roos’ werk en wordt medio oktober te Verhildersum onthuld door burgemeester van gemeente Het Hogeland Henk Jan Bolding en directeur van Museum ‘t Coopmanshus te Franeker Hans Smelik.  Vanaf 16 oktober valt het kunstwerk ook voor publiek te bezichtigen.
Beeldhouwer Eddy Roos heeft in september 2021 zijn bronzen beeld "Ether" in de beeldentuin bij Museum Landgoed Verhildersum geplaatst. Ether is het centrale beeld in de tuin en bestaat uit drie meer dan levensgrote figuren van circa 3.20 m hoog. Ether is geplaatst in het midden van de grote velden van de borgtuin, als een verticaal en verbindend element, in verhouding tot het meer horizontale karakter van tuin en beelden er omheen. Ether versterkt de dieptewerking van tuinarchitectuur, beelden en borg. Roos werd tot deze beelden geïnspireerd door de vijf elementenleer uit de oud-Chinese traditie, waarbij de elementen meer bedoeld zijn als weergave van een gevoel. Roos laat de elementen in de tuin als een cyclus op elkaar aansluiten.
Ether is het twaalfde beeld uit een project van totaal dertien bronzen beelden van Roos’ hand. Een project dat met recht een levenswerk genoemd mag worden. Roos werkt al sinds 1975 aan dit project, nadat hij door toenmalige conservatrice Tine Clevering-Meijer hiervoor gevraagd was. Clevering-Meijer had een tuin voor ogen waarbij tuin en beeld samen één geheel zouden vormen, en vond daarin weerklank bij Roos, die beelden en tuinarchitectuur in samenhang met elkaar ontwierp en uitvoerde. Vanuit de vierkante vorm van de borgtuin, vond Roos in de jaren ‘70 en ‘80 samen met Clevering-Meijer een meer evenwichtige maatvoering voor de tuin. In zijn ontwerpen ging Roos daarbij zoveel mogelijk uit van de oorspronkelijke aanleg en ontwerpen van mevrouw Clevering en tuinarchitecte R. Boon, In de jaren ’90 werden de definitieve tuinontwerpen door Roos uitgewerkt, onder supervisie van de heer Ir. T. S. Smith, destijds ook hoofd van de Rijksdienst voor historische plaatsen, na een subsidie vanuit de Europese Unie. Roos nam voor zowel beelden als tuin de gulden snede en het plastisch getal als leidraad voor de compositie. Beeldentuin Verhildersum is de enige bekende beeldentuin in Europa waarbij alle beelden door één kunstenaar ontworpen en uitgevoerd zijn en waarbij de kunstenaar ook tuinontwerpen gemaakt heeft op een dusdanig wijze dat tuin en beeld een eenheid vormen. De beelden zijn dan ook specifiek ontworpen voor hun plaats in de tuin, rekening houdend met maatvoering en tuinarchitectuur er omheen.
Ether is het vierde element dat door Roos in een beeld vertaald is. Rest nog slechts het beeld Vuur, waarvoor Stichting Landgoed Borg Verhildersum en Stichting Beeldentuin Borg Verhildersum nog financiële middelen zoeken.
Roos (1949) is bij het grote publiek bekend vanwege zijn bronzen beelden in steden als Amsterdam (Spanje Monument - jaarlijks wordt er nog steeds herdenking gehouden bij het beeld dat symbool staat voor vrijheid - en het beeld Katja bij museum Hermitage) en Rotterdam (Luchtdanseres, metrostation Delfshaven) en geniet daarnaast ook internationaal bekendheid vanwege de beeldentuin te Leens. Het unieke karakter van de beeldentuin, waarbij samenhang tussen tuin en beeld de essentie is, werd al snel herkend door de Heer H.J.L. Vonhoff, destijds Commissaris van de Koningin te Groningen, en het verzamelaarsechtpaar Groeneveld, wiens collectie te bewonderen is bij Singer Museum Laren. Maar ook vanuit Brussel, wat maakte dat het project destijds o.a. Leadergelden toegekend kreeg voor de realisatie van enkele van de beelden. Het project trekt jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Roos’ tekeningen en beelden zijn in de collecties van musea en particulieren in binnen- en buitenland te vinden. Roos werd verkozen tot Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2019.
Ether is vanaf 16 oktober te bezichtigen bij Museum Landgoed Verhildersum te Leens. Wilt u zien waar Ether vervaardigd is, dan is dit goed te combineren met een bezoek aan Museum Atelier Eddy Roos te Uithuizen. De beeldhouwer Eddy Roos heeft hier een permanente tentoonstelling van sculpturen, tekeningen en grafisch werk. Voor meer informatie en achtergrondinformatie, kijk ook op www.eddyroos.nl

Contact

Eddy Roos - niet betaald
Emmaweg 50
9981VC Uithuizen
Nederland
Tel: 06 33833332

www.eddyroos.com

223 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Eddy Roos - niet betaald