De Toonzaal

De Toonzaal Oirschot

De Toonzaal, kunst – toegepaste kunst

Toonzaal terug in het hart van Oirschot


Op 19 juni 2009 openden Marlies Vonk en Harald van Haaren een nieuwe expositieruimte: De Toonzaal. Het oude pand uit 1934, ontworpen door de architect Jan Beks, vertelt een prachtig stuk Oirschotse geschiedenis. Het was eens de toonzaal van Meeuwis Karaktermeubelen. Nu herbergt expositieruimte De Toonzaal producten van een ander ambacht: kunst.

De Toonzaal was oorspronkelijk letterlijk de toonzaal van de bekende Oirschotse stoelenfabrikant Meeuwis. De aankoop door Marlies Vonk en Harald van Haaren betekent dat het bijzondere woonwinkelpand met architecturale waarde blijft behouden. Een kunstenares met een eigen expositieruimte is ook bijzonder te noemen. De Oirschotse kunstenares Marlies Vonk verhuist haar atelier naar het pand aan de Rijkesluisstraat 19A
en de expositieruimte wordt een verlengstuk daarvan. Maar ook zullen in de toekomst regelmatig gastexposities, van kunst en toegepaste kunst, worden gehouden.

Historisch pand
Marlies en Harald verbouwden, onder begeleiding van architect Toon Bullens, De Toonzaal met respect voor de historische waarde én met gevoel voor de geschiedenis van Oirschot. Het pand is een ontwerp van de architect Jan Beks (1895-1953). Naast het woonwinkel-pand, bouwde de familie Meeuwis een stoelenfabriek, later genoemd Meeuwis Karaktermeubelen. Van de architect Jan Beks, zijn meer panden terug te vinden in Oirschot, Spoordonk en Middelbeers. Als representant van de Delftse School ontwierp Jan Beks in een sobere en traditionele bouwstijl, waar schoonheid in eenvoud diende te liggen. Kenmerkend is de bouw in baksteen en de lage gootlijn met een steil dak. Deze elementen en ook het streven naar veel licht in de ontwerpen, zijn duidelijk terug te herkennen in De Toonzaal en het naastgelegen woonhuis.

Openingstijden

Flexibel.
Tijdens exposities vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur

  • Schilderkunst
  • Keramiek
  • Glaskunst

Stuur een bericht naar "De Toonzaal"