Delano Paul Mac Andrew

Nu te zien

Local Heroes

Tentoonstelling t/m 06-04-2024 > CBK Zuidoost, Amsterdam
(2)
Foto van Hilda Coutinho-Vogelland uit de serie 'Den wan di e tyari mi'.
T/m 6 april 2024 nieuw werk te zien van Delano Mac Andrew in de expositie Local Heroes bij CBK Zuidoost te Amsterdam.

Den wan di e tyari mi - The ones who carry me is een ode aan zijn voormoeders op wier schouders hij staat. Allen zijn al heengegaan, dus wezens uit een andere dimensie, en toch present in het hier en nu. In het matriarchale Suriname waarin hij opgroeide, was ‘oma’ een niet weg te cijferen figuur: liefdevol, een bron van levenswijsheid, soms behoorlijk twistziek, maar vooral een onverzettelijke kracht en een voorbeeld.

De serie bestaat uit drie geabstraheerde portretten van zijn voormoeders: overgrootmoeder Henriette, grootmoeders Anna en Hilda. De portretten zijn met metaal-, nylon- en textieldraad op een ondergrond van doorzichtig plastic via borduurtechnieken verbeeld.

Alle drie de voormoeders zijn ooit gefotografeerd met een angisa (hoofddoek uit Suriname gevouwen uit een met gom gesteven lap stof) op het hoofd; de een droeg dit hoofddeksel dagelijks, de ander vooral op hoogtijdagen. De tentoongestelde angisa, model Otobaka, maakt deze ode aan hen – zijn voormoeders – daarom compleet.

Stuur een bericht naar Delano Paul Mac Andrew