Mika van Vonderen

Meer...

Kunstkijk 2018, Goeree Overflakkee!

Een gezellige en mooie kunstroute op 1 van Nederlandse eilanden.

Groeps Expostie MikaKunst en haar cursisten, april 2017

Ieder jaar organiseert Mika met haar cursisten in april een groepsexpostie!

MikaKunst deelname aan de VijfhoekKunstroute Haarlem 2017

Een overzicht van de Vijfhoekkunstroute 2017 en MikaKunst op lokatie van Kixtart. Doelstaat 12 in Haarlem.

Down Under

De serie Down Under door MikaKunst is in deze film uitgelicht en uitgelegd hoe deze tot stand is gekomen.

Schilderij in opdracht door MikaKunst

Een mooi filmpje waarin te zien is hoe Mika haar schilderijen in opdracht aanpakt en neerzet.

Schilderweek Frankrijk, september 2018

De eerste editie van de schilderweek in Normandië. Met 6 deelnemers uit Nederland, op een fantastische lokatie in Lison: Villa Bariolée
http://www.villabariolee.nl/

Het filmpje is gemaakt door 1 van de deelnemers: Piet Dees. Hij is tevens eigenaar van Galerie de Tuinkamer in Hoofddorp.
https://www.galeriedetuinkamer.nl/

MikaKunst, wie of wat is zij?

Film gemaakt door Toos Koster van Klik Media en disign.

Twitter berichten


Mika van Vonderen

  • Schilderkunst
  • Tekeningen
  • Diversen

Van geconcentreerd gepriegel tot de ultieme vrijheid
Portretten van mens en dier door Mika Stam- van Vonderen
Mika Stam- van Vonderen (1970) is een dromer. Dromend over vrijheid groeide ze als boerendochter op in het Noord-Brabantse plaatsje Zeeland als middelste van een gezin van vijf. Als een vlindertje dwarrelde ze door haar vrije jeugd. Wel een koppige vlinder. “Ik deed het op mijn manier of niet.” Ze was altijd bezig met ‘mooie dingen maken’: schilderen, frummelen met allerlei materialen, hutten bouwen en vlechten met rietgras. 

 

Onbekende wegen

Na haar pubertijd begon eindelijk haar weg naar de vrijheid. Ze volgde in Nijmegen de opleiding Mode en Kleding. Urenlang in een naaiatelier doorbrengen volgens een vast stramien zorgde voor een benauwd gevoel. Het tekenen en schilderen sprak haar aan, dus maakte ze de overstap naar een opleiding voor Reclame en Presentatietechnieken. Hier kwam ze in aanraking met onder andere fotografie en decorbouw en ontwikkelde ze haar grafische blik. Rond deze tijd bewandelde ze onbekende wegen, deed vrijwilligerswerk met jongeren, werkte voor verschillende uitzendbureaus en verkocht zelfs een periode kunst van deur tot deur in Berlijn. Niets was haar te gek!

Down to earth

Ondertussen schilderde ze portretten en bleef de kunstacademie haar trekken. Na een oriëntatiecursus aan de kunstacademie in Den Bosch volgde ze de docentenopleiding Beeldend 2e graads aan de Fontys Hogescholen in Tilburg. Met haar brede achtergrond kwam ze in het onderwijs terecht. Terug naar de structuur. “Kinderen zijn puur in hun reacties. Ze flappen er alles uit. Ik leer hun tekenen en schilderen en zij houden mij down to earth.” Maar haar vrije werk raakte op de achtergrond en de ongebondenheid begon te roepen.

Tijd om los te laten

In 2011 gooide ze het roer om. Tijd om los te laten. Voor haarzelf te beginnen. Vanuit dit gevoel ontstond de Eierenserie. “Ik moest letterlijk mijn ei kwijt.” Donkere achtergronden met de focus op het voorwerp. En titels met verstopte humor die je een spiegel voorhouden. Want hoe vrij staan wij in het leven? Ook de Snuitenserie is in deze periode tot stand gekomen. “De vormen en de structuur van de huid van de varkens uit de stal zijn mij altijd bij gebleven. Ondanks dat ze opgesloten zitten, voel je de ongeremdheid in de beesten zelf.”

Gedetailleerde portretten

Naast het autonome werk schildert Mika in opdracht portretten van mensen en dieren. Gedetailleerd bouwt ze de doeken op aan de hand van een foto. Vlakken, lijnen, penseelstreken. Geheel gefocust op de techniek.

Abstractie

In haar recente passie, motorrijden, komen deze tegenpolen samen. “Helm op mijn hoofd en gaan.” Constant gefocust. Geen ruimte voor andere gedachtes. En tegelijkertijd één worden met de omgeving, het universum. Is dit de ultieme vrijheid? Haar motor creëert lef en heeft invloed op haar werk. In de serie Down Under maken de eieren en snuiten plaats voor de onderwaterwereld. Vervreemdende beelden. Meer abstractie.

Uiteenlopende formaten van doeken. Diverse ondergronden zoals houten panelen en beton. Minder gefocust op techniek, maar meer ruimte voor toeval en eigen interpretatie van de toeschouwer.

Mika is altijd aan het tekenen, vastleggen en registeren. Tijdens haar reizen naar onder andere India en Marokko, de landen waar je altijd wordt verrast door het onverwachte en de controle moet loslaten. Maar ook tijdens haar bevrijdende motorritten gaat haar schetsboek mee. De controlfreak met de drang naar ultieme vrijheid. Na al die jaren dus nog steeds die koppige, creatieve vlinder.Door Marjolein Blaauwbroek

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur.

Stuur een bericht naar "Mika van Vonderen "