Koninklijk Paleis Amsterdam

Koninklijk Paleis Amsterdam Amsterdam
Koninklijk Paleis Amsterdam Amsterdam (2)

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is al meer dan 350 jaar één van de grootste bezienswaardigheden van Amsterdam. Gebouwd in de Gouden Eeuw als stadhuis van Amsterdam, in 1808 getransformeerd tot Paleis door Koning Lodewijk Napoleon en vanaf 1813 in gebruik als ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis. Een groot deel van het jaar is het open voor bezoekers.
Al meer dan 200 jaar is het gebouw in gebruik als officieel ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis. Het Paleis wordt onder andere gebruikt tijdens staatsbezoeken, prijsuitreikingen en nieuwjaarsrecepties van de Koning. Het gebouw speelt tevens een rol in Koninklijke huwelijken en de troonswisseling.
Het Paleis is in de 17de eeuw ontworpen en gebouwd als stadhuis voor de gehele bestuurlijke en rechterlijke macht van Amsterdam. Jacob van Campen ontwierp een stadhuis dat de macht en rijkdom van Amsterdam in de 17de eeuw uitdrukte. Een gebouw als afspiegeling van Gods schepping. Te zien zijn schilderijen en beeldhouwwerken van de meest vooraanstaande kunstenaars uit de Gouden Eeuw.
Met de komst van Koning Lodewijk Napoleon, Koning van Holland en broer van de Franse Keizer Napoleon, veranderde in 1808 het stadhuis in een paleis. De prachtige en unieke collectie empire-meubelen, pendules en kroonluchters herinneren aan deze tijd.

Bezoekers van het Paleis krijgen een gratis mobiele gids met een uitgebreide rondleiding. Voor kinderen is de toegang gratis en is er een speciale kindertour. Een jaarlijks wisselende tentoonstelling in de zomermaanden licht een gedeelte van de geschiedenis van het gebouw en haar bewoners uit. Ieder najaar wordt het werk van jonge kunstenaars tentoongesteld in het kader van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Openingstijden

dinsdag tot en met zondag: 10.00-17.00 uur
in juli en augustus, dagelijks 10.00-17.00 uur.

Raadpleeg voor bezoek altijd de website (www.paleisamsterdam.nl), het Paleis kan gesloten zijn i.v.m. een officiële ontvangst.

Contact

Koninklijk Paleis Amsterdam
Nieuwezijds Voorburgwal 147
1012 RJ Amsterdam
Nederland
Tel: 020-5226161

www.paleisamsterdam.nl

3095 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Sculptuur
  • Architectuur

Stuur een bericht naar Koninklijk Paleis Amsterdam