KEKhuis

Laatste week

Lies van de Beek

Tentoonstelling t/m 21-04-2024 > Epe
(2)
(3)
(4)
Voor het KEKhuis is de komende expositie van kunstenaar Lies van de Beek een hele bijzondere. Lies was namelijk in 1984 één van de oprichters van het Kollektief Eper Kunstenaars, afgekort tot KEK. De mede oprichters waren Ria Pastoor, Jan Warnaar, Boukje Landsman, Myro Slawa en Angèle Lantain. Nu, 40 jaar later, toont Lies een selectie uit haar omvangrijk oeuvre in Kunsthuis KEK, vanaf de eerste expositie in 1976 in het Cultureel Centrum Heerde tot de vele tentoonstellingen op diverse plaatsen die daarna volgden. Deze expositie laat schilderijen en grafiek zien uit de jaren ’80, begin ’90. Begonnen als fijnschilder ontwikkelde zij zich in haar beeldend werk naar non-figuratieve schilderingen met zichtbare elementen. In haar werken staat veelal de ruimte centraal. Emoties, kleur en sfeer bepalen het uiteindelijke beeld in veel variaties en kleurstellingen. Haar fascinatie voor koeien is terug te zien op een aantal etsen die op de expositie getoond worden. In de jaren dat Lies op Tongeren woonde, heeft ze veel pentekeningen gemaakt van haar woonomgeving. Deels zijn deze gebundeld. Landgoed Tongeren bezit een aantal van deze tekeningen. Lies vertelt dat zij al op de lagere school ontdekte wat het betekent om te kunnen schilderen. Hoewel haar ouders het vak van beeldend kunstenaar niet echt een ‘vak’ vonden, gaven ze haar wel de mogelijkheid om naar de kunstacademie te gaan. En vanaf dat moment heeft kunst en cultuur altijd een groot deel van haar privé- en werkzaam leven uitgemaakt. Om haar motto te kunnen volgen dat een kunstenaar wel ‘de eigen broek moet kunnen ophouden’ vormden diverse docentschappen, management- en directiefuncties in de kunst- en cultuursector haar werkveld. Ook heeft zij – samen met co auteurs - diverse boeken geschreven en 2 documentaires gemaakt: ‘De IJsselschilder’ over Jan Voerman sr. en ‘Ik woon in mijn atelier’. Deze laatste documentaire laat de mens en kunstenaar Gaby Bovelander zien. Op dit moment is Lies als collectiebeheerder verbonden aan het Noord Veluws Museum in Nunspeet. Kortom de expositie in het KEKhuis laat een veelzijdig kunstenaar zien die er mede voor heeft gezorgd dat KEK een vanzelfsprekendheid is in Epe en regio.

De expositie is te bezoeken in het KEKhuis van vrijdag 12 april tot en met zondag 21 april 2024. Openingsdagen en tijden: vrijdag, zaterdag & zondag van 14:00 tot 17:00 uur. Locatie: KEKhuis voor kunst en cultuur, Beekstraat 5 in Epe. Informatie: e-mail KEKhuisEpe@icloud.com
KEKhuis Epe
Het KEKhuis gelegen in het Beekpark

Ontstaan in 1984, was het KEKhuis in Epe in het verleden de thuisbasis voor een collectief van lokale (beeldend) kunstenaars: Kollektief Eper Kunstenaars, afgekort tot KEK, waaraan het kunsthuis ook zijn naam ontleent. Aanvankelijk vooral als galerie en nu als plek voor exposities van kunstenaars uit de regio, kleinschalige culturele activiteiten, voorstellingen en van lezingen. Ook staat het KEKhuis ter beschikking als tijdelijk atelier. Er is een intensieve samenwerking met allerlei organisatie binnen en buiten de gemeente Epe. Het KEKhuis is voor kunstenaars èn anderen een ontmoetingsplek voor kunst en cultuur. De missie van het KEKhuis is om professionele kunst laagdrempelig toegankelijk te maken voor jongeren en volwassenen via exposities en andere kunst- en culturele activiteiten. Veel activiteiten hebben een link met maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals natuur en milieu, diversiteit, en cultureel erfgoed. In de zomer wordt beeldende kunst gecombineerd met gratis toegankelijke kleine concerten in het Beekpark.

Openingstijden

Tijdens activiteiten geopend op vrijdag +zaterdag +zondag van 14:00 tot 17:00 uur. En op aanvraag.

Stuur een bericht naar KEKhuis