Kleine autobiografie

Ik was ongeveer 10 jaar oud toen ik in de boekenkast van mijn ouders een boek ontdekte over beeldende kunst. Het was een boekje van de wereldbibliotheekvereniging. De meeste indruk maakte een reproductie van een schilderij van Wim Schuhmacher, "Dubbelnaakt in landschap". Ik vond dat heel spannend.

In 1960 ben ik, 15 jaar oud, gaan werken als banketbakker. Dat was vooral lang en hard werken. Na ruim twee jaar hield ik dat voor gezien en ben ik gaan werken als administratief medewerker.

Op mijn 25e ben ik, gesteund door mijn echtgenote begonnen met een deeltijdstudie leraar handvaardigheid en tekenen aan de Akademie voor Beeldende vorming te Amersfoort. Toen had ik echt het gevoel: "ik kom thuis". Het was een akademie waar heel veel kon. Waar je werd uitgedaagd om je eigen beeldende vermogen te ontwikkelen. Er was ook ruimte voor de keuze om figuratief werk te maken.

Op mijn dertigste ben ik gaan werken als leraar beeldende vorming in het voortgezet onderwijs. Daarnaast ben ik altijd zelf beeldend werk blijven maken. Toen ik in 1995 door een slechterwordend gehoor nog maar voor 50% ging werken werd mijn eigen werk belangrijker

In 2006 ben ik gestopt met lesgeven en nu wijd ik mij geheel aan mijn eigen werk. Daarin heb ik mij toegelegd op het tekenen en schilderen van mensen, meestal vrouwen. Ik grijp graag terug op het vroege expressionisme uit het begin van de 20e eeuw. De invloed van Egon Schiele (1890-1918) is ook duidelijk.

Waarom teken ik graag vrouwen? Omdat ik man ben, denk ik. Maar..... toen ik in 2007 in het Frysiamuseum in Spanbroek het Dubbelnaakt van Schuhmacher na vijftig jaar voor het eerst in het echt zag, realiseerde ik mij dat de kennismaking, als 10jarig jochie, met dat aspect van kunst daar invloed op heeft gehad.

Het laatste jaar heb ik mij toegelegd op het maken van "automata", bewegende kleine sculpturen waarvan het techniese gedeelte minstens net zo belangrijk is als het beeldende aspect.

exposities:

In de jaren 90 verschillende kleine exposities in Amsterdam o.a. De Westhal van het Vierwindenhuis.

2007 Open Stal in Oldeberkoop.

2009 Deelname aan het project Windnomaden op Oerol.

2010

maart, Galerie De Salon, Amsterdam.

augustus, Nazomeren in Niedorp.

november, Galerie De Stoker, Amsterdam.

2013

maart, Galerie de Stoker, Amsterdam.

2018

december, Galerie de Stoker, Amsterdam.

2019

maart/april? Revalidatiekliniek Reade Overtoom, Amsterdam

Geef hier een (openbare) reactie op het werk van kees van eunen