Mariek Hemelaar-van Wijck is geboren in Beek, bij Nijmegen.
In 1974 ging ze naar Eindhoven om daar de opleiding NXX te volgen voor lerares beeldend vormen. Door het volgen van cursussen heeft zij zich verdiept in het beeldhouwen in hout en steen en het werken met mozaïek.
Na jaren gebeeldhouwd te hebben bij het beeldhouwercollectief “Het HakHok”, waarmee ze jaarlijks een tentoonstelling organiseerde, is ze nu gestart bij de Vresselse Beeldhouwers in Breugel .
In haar stenen beelden laat ze zich door de steen leiden naar het uiteindelijke resultaat. Vaak is de natuur haar uitgangspunt, want "er is geen mooiere kunst, dan de natuur".
Bovendien is het haar uitdaging om cursisten, zowel volwassenen als kinderen, het beeldhouwen te leren en ze laten ontdekken hoe een figuur uit de steen naar voren kan komen. Dus kijken hoe de vorm al in de steen zit en hoe het ontwerp er vervolgens uit gehakt kan worden.
Ze abstraheert haar figuren en zoekt naar beweging in haar beelden,soms zit de steen vol verrassingen en is het een uitdaging voor haar "om te luisteren naar de steen”.
Ook heeft zij een passie voor kleur, die ze kwijt kan in haar mozaïekwerken. Zij heeft verschillende muren van een mozaïek voorzien, zoals op een basisschool, wijnkelder, café en bij particulieren.
Ze geeft zowel cursussen beeldhouwen als mozaïek.
Sinds 2018 heeft Mariek glas in en aan haar werk toe gevoegd, wat weer nieuwe mogelijkheden geeft.
Mariek Hemelaar-van Wijck Curriculum Vitae