werkbeschrijving

English

Anna van Suchtelen (New York 1961) studeerde Nederlands in Groningen en Visual Arts aan de University of California San Diego. Van literair redacteur werd zij beeldend kunstenaar. Tekst en verhalen spelen een cruciale rol in haar werk, dat bestaat uit installaties, audio en film. Haar projecten, vaak context-gerelateerd en interactief, onderzoeken de zintuigen, geheugen en tijd. Haar werk is tentoongesteld, uitgevoerd en vertoond in Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Italië, India en Japan.

Een selectie van de projecten: 0º, film-drieluik met ijs (2015); Pionier Pop (2014) en Pelgrim Kootwijk (2013-12), interactieve wandelingen en filmverslagen; Our Airs Conspire, installatie met hitte, geluid en ademen (2013) genomineerd door K.F. Hein Kunst Stipendium; Lindenduft, installatie met geheugenkasten en film (2010); Soft Voices, installatie met luisterglazen en film (2009); Overtocht, film en performance op een veerpont (2009-08).

‘Anna van Suchtelen weet haar grote interesse in de mens, de taal en de geschiedenis, visueel vorm te geven in werken, die tot directe beleving uitnodigen. Ze doet onderzoek naar de zintuigen, het geheugen en de tijd en verdiept zich op bijzondere wijze in de locaties waarop zij actief is. Tekst en verhalen spelen een cruciale rol in haar installaties, audio, films, sculpturen, zeefdrukken en publicaties. In het spanningsveld tussen het persoonlijke en het algemene, experimenteert zij met geluid, beeld en inhoud om het bestaan te ontrafelen.’
– citaat juryrapport Kunstliefdeprijs 2012

interview met Anna van Suchtelen

Korte documentaire van Peter-Paul van der Houven - PPProducties 2015.