Over het werk

Beeldend kunstenaar Lisette Verkerk geeft in Peru aan handen voeten.

Lisette, binnen een week tijd getransformeerd tot een blonde blauwogige Peruaanse, gewapend met haar hoge zondagse hoed, het kenmerk van de ware Peruaanse Mamita, had geen tijd nodig haar nieuwe thuis te vinden. De Andes was, is en zal altijd haar thuis zijn en blijven. Zij kent de cultuur van Peru, zij ruikt, proeft, hoort en ziet haar in al zijn facetten.
De mensen, dieren, planten, bomen, bergen, kolibries, dansen, tradities en eeuwenoude cultuur hebben voor haar geen enkel geheim, al dit weten is als een imprint in haar DNA.

Haar handen, samen met haar hart en bevlogen kunstenaarsziel, vonden alras de handen van de vele “artesanos” die zij ontmoette, gaande door en over de majestueuze andesbergen, daar, waar haar voeten haar brachten. Gewapend met haar prachtige, zo eigen scheppingskracht, die zij zo onbevooroordeeld kan delen en haar inspirerende motivatie, gaf zij met veel respect en liefde haar handen aan al diegenen van wie U het werk ziet in deze unieke kunstpresentatie. Peruaanse nijverheidshanden ontvingen van Lisette, met huid en haar, gaande tot op het bot van haar diepe zielenboodschap een geschenk dat hun leven voor altijd verandert. Door het geven van haar “handen” weten deze Peruaanse “artesanos” nu, aan hun eigen handen voor altijd bevlogenheid en ziel te geven in hun dagelijkse traditionele nijverheidswerk.

Ik ben dankbaar en trots getuige te mogen zijn van de grote schoonheid van Lisette Verkerk’s handen. Las manos del Peru!
Handen die geven, reiken, liefhebben, koesteren, leren, delen, werken, groeien, allen samen, groot en klein, ongeacht kleur, vorm of materiaal.
Een boodschap van ver weg, heel dichtbij, van Lisette en haar artesanos, voor U voor mij, voor ons allen.

Helena van Engelen, Stichting Kuychi