Lisette Verkerk is beeldend kunstenaar, schrijfster en fotograaf

De kern van haar werk is een ongeremde fascinatie voor de wereld om haar heen: het steeds opnieuw zoeken naar de verhalen achter planten, dieren en mensen, waarbij een open geest en een grote sociale sensitiviteit haar keer op keer toegang verschaffen tot verhalen die voor anderen verborgen blijven.

Zo onderzocht ze bijvoorbeeld de Utrechtse anatomische collecties van de negentiende-eeuwse professoren Hubrecht en Bleuland (2002 - 2003), werkte voor het project Shameless (2006) samen met vrouwen wiens borst is afgezet, legde tijdens haar verblijf in Het Vijfde Seizoen (2006) – het kunstenaarsverblijf van de psychiatrische instelling Altrecht in Den Dolder – contact met patiënten die zichzelf beschadigen, heeft ze tijdens haar werkperiode in De Kas (2008), het tuin atelier van de Kunstuitleen Utrecht, haar oog laten vallen op de vergroeiingen van een oude plataan en ging ze voor het kunst- en trainingsproject Met mij alles goed (2009 – 2011) in gesprek met cliënten, ex-cliënten, psychiaters en verpleegkundigen over zelfbeschadiging.

Peru
Vanaf 2007 maakte zij diverse reizen naar Peru waar ze momenteel leeft en werkt samen met haar man Octavio Puma Cruz in het dorpje Urubamba, op ongeveer een uur rijden van de oude Incahoofdstad Cusco.

Haar eerste jaren in Peru werkte ze als vrijwilliger voor diversen projecten. Zo bezocht ze de patiënten in Salud Mental, het psychiatrisch ziekenhuis in de stad Cusco (2010 – 2011), heeft ze tekenlessen gegeven aan kinderen van Niños del Arco Iris (2012) in Urubamba en fotografielessen aan een groep jongeren van FairMail Peru (2013) in Trujillo.

De Rijkdom van Peru
Voor het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen fotografeert en schrijft ze een serie artikelen over De Rijkdom van Peru.

Reizen in het ritme van de hooglandindianen
Voor PUMA trekking, www.pumatrekking.nl, doet ze de public relations terwijl Octavio als gids de reizen op maat, tours en textiel workshops begeleidt die zij organiseren in de omgeving van Cusco.

Atelier PUMA | Weefkunst met een mooie gedachten
In 2013 hebben zij hun eigen label gelanceerd, Atelier PUMA dat wollen woon & lifestyle producten maakt als kussens, plaids, shawls en omslagdoeken.

De unieke producten worden in Peru door Lisette ontworpen en de eerste samples van nieuwe patronen, kleurcombinaties en nieuwe weeftechnieken worden door Octavio gemaakt waarna ze geproduceerd worden door Quechua vrouwen. Hiervoor ontvangen zij een eerlijke prijs zodat ze de mogelijkheid hebben hun eigen levenssituatie en die van hun families te verbeteren.

Atelier PUMA houdt Peruviaans vakmanschap in ere en staat voor ambacht, design, comfort, duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke materialen.