Toelichtingen

Toelichting bij mijn schilderijen

In mijn schilderijen zoek ik naar de essentie van een gevoel of gebeurtenis. Hiervoor kies ik abstractie. Bij figuratieve kunst kun je alleen een moment weergeven, een afbeelding van een stilleven, een portret of een landschap. Het vangt een moment, net zoals een foto. Hoewel dat veel kan zeggen, tracht ik met mijn schilderijen verder te gaan dan het vastleggen van een afbeelding. Ik ga op reis door het proces van creëren. Ik zoek kleuren, vormen en materialen om zo naar mijn idee hetgeen ik wil weergeven in essentie te vangen.

Ik maak vaak gebruik van collage technieken; ik schilder niet alleen, maar voeg vaak stof, garen, plakband en kranten toe aan het schilderij. Dit geeft een spannend effect in relief, en creëert diepte.


In het schilderen van een abstract schilderij ligt voor mij veel kwetsbaarheid. Ik heb geen houvast aan een afbeelding, ik moet mijn intuïtie laten spreken. Hierbij komt veel spontaniteit kijken. Het doen en daarna kijken staat voor mij centraal hierbij. De tekeningen, teksten of krassen op het doek zijn uitingen van deze kwetsbare spontaniteit. Soms gaat het namelijk compleet mis en moet ik veel over schilderen, maar juist die momenten waarop de tekeningen en krassen genoeg zijn, is het moment dat het schilderij datgeen gekregen heeft wat het nodig heeft.


Toelichting bij mijn werken naar thema

De werken die ik naar thema maak kenmerken zich door elementen die ik uit het dagelijkse leven haal, zoals kussenslopen, nachtlampjes, koffie of panty’s. Alle elementen die ik gebruik worden op een bepaalde manier uit hun context gehaald. Koffiebekertjes creëer ik van koffiefilters of ik knip panty’s aan reepjes om er dan weer een sokvorm van te breien. Altijd zit er een soort grap of discrepantie in mijn werk. Niets is wat het lijkt. Ik beoog vragen te stellen aan de waarheid van alledag. We nemen allemaal de elementen die we kennen voor lief aan, maar het kan ook subtiel en daarmee compleet anders zijn.

De thema’s die ik gebruik en de materiaalkeuze die ik maak, komen uit mijn persoonlijke ervaringen. Uit pijn, verwondering of een kinderlijke kijk op alledag.