Opzoek naar een eigen werkelijkheid

Willem van den Broek is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Alphen aan den Rijn. Hij was van 1990 tot 2002 full-time kunstschilder. Van 2002 tot 2016 was hij directeur van Parkvilla, een cultuureducatiecentrum, filmhuis en theater in Alphen aan den Rijn. In 2016 werd hij directeur van Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Naast zijn werkzaamheden als directeur is hij dikwijls in zijn atelier te vinden.

Naast exposities in vele galeries in Nederland, heeft Van den Broek zich ook altijd gericht op het buitenland. Solo- en groepstentoonstellingen had hij in Atlanta (de Verenigde Staten), Sint Petersburg (Rusland), Tallinn (Estland), Perugia (Italie), Murcia (Spanje) en Wenzhou (China).

Willem van den Broek laat zich beinvloeden door de wereld om hem heen. Muziek, literatuur, architectuur maar ook de alledaagse werkelijkheid inspireren hem voortdurend. Hij onderzoekt in zijn werken een 'eigen werkelijkheid'.

Het werk ontstaat tijdens het schilderen, zonder daarvoor ontwerpschetsen zijn gemaakt.
De schilderijen zijn uiterst dynamisch. Soms wordt de beweging gevangen in vlakken en omsluitingen. De doeken zijn meestal bijzonder kleurrijk. Vele transparente lagen wisselen elkaar af en zorgen voor de rijke kleur.

Hoewel het lijkt of veel van de schilderijen non-figuratief zijn, is er wel degelijk een relatie met de werkelijkheid. De doeken van Van den Broek zijn abstract. Soms duiken er weliswaar herkenbare vormen in op, maar het spel van kleur, licht en compositie blijft de hoofdzaak.

http://www.saatchi-gallery.co.uk/yourgallery/artist_profile/Willem+Van%20Den%20Broek/123492.html