Over mijn werk

Mijn opleiding heb ik gedaan aan de lerarenopleiding in Amsterdam in de vakken tekenen en textiele werkvormen.
Mijn belangstelling en passie voor grafiek stamt uit die tijd. In de loop der jaren ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op linoleumsnede in mono- en meerkleurendruk.

Linoleumsnede is, evenals houtsnede, een hoogdruktechniek, waarbij de weggesneden delen niet afdrukken. Zoals bij een stempel.
Ik gebruik de reductietechniek, waarbij uit één plaat linoleum voor elke drukgang weer een gedeelte wordt weggesneden.

De onderwerpen voor mijn werk zijn min of meer toevallige observaties die ik in vorm, kleur en/of structuur vertaal naar een linoleumsnede. In principe kan dat van alles zijn. Katten, vogels, (uitgebloeide) bloemen, maar ook familiefoto's.Soms gaat het vooral om de vorm; soms ook en vooral om de betekenis van een bepaald beeld. Altijd gaat het om de combinatie van het beeldende en het ambachtelijke van de techniek die ik gebruik.

Naast grafiek maak ik ook portretten. Zowel getekende portretten in potlood of krijt als portretten in linoleumdruk. Ook als ik een portret in linoleumdruk maak, maak ik eerst een tekening. Meestal naar aanleiding van foto's die ik - bij voorkeur - zelf maak. Deze tekening vormt het uitgangspunt voor een meer dan levensgroot, enigszins gestileerd portret.

Tegenwoordig combineer ik in mijn portretten de linotechniek met een tekening. Beide technieken versterken elkaar waardoor een grote plasticiteit ontstaat.