hoofdmenu
volgende medeling in de rubriek agenda / expositie / open atelier
1 (64)

Jólan van der Wiel experimenteert met Amsterdam in tropische omstandigheden
(Amsterdam)
Louis

Deze mededeling is verlopen (340 dagen), reageren is niet meer mogelijk.

Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 maart 2017 showt Jólan van der Wiel Tropic City op het Open Pleyn van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Vanuit een nieuwsgierigheid naar de extreme omstandigheden als gevolg van de opwarming van de aarde voert Van der Wiel experimenten uit om de tropische stad van zijn fantasie vorm te geven. Hoe zou Amsterdam eruit zien als het er tropisch zou zijn? Inspiratiebronnen zijn bijvoorbeeld de verschillende begroeiingslagen van de jungle, de drukkende warmte en de manier waarop vruchten en insecten zichzelf beschermen door een stekelige huid, camouflage of juist felle, giftige kleuren. Deze eigenschappen vertaalt Van der Wiel naar diverse ontwerpen voor objecten en installaties. De schaal van de objecten is geïnspireerd op de opvallend grote afmetingen van bladeren, bloemen en bomen in het tropisch regenwoud.

In de wereld van Van der Wiel vormen lianen geen belemmering voor het doordringen van licht, maar zijn zij juist zelf de bron van licht in de wandvullende installatie Lianas Network. Het thema licht werkt Van der Wiel ook uit in lampen in de vorm van een varenblad en een palm. De metershoge Water Tower Fountain vangt de stromende regen op en pompt die rond in een oneindige cyclus. In samenwerking met Benthem Crouwel Architects maakte Van der Wiel banken van glasplaten met daarin een patroon waardoor regenwater langzaam naar beneden sijpelt. Ook deed hij onderzoek naar de eigenschappen van tropische wouden in de collecties van de Hortus Botanicus en het Tropen Museum in Amsterdam. Denk bijvoorbeeld aan voortdurende vochtigheid of de hoeveelheid licht die door verschillende lagen tropische begroeiing schijnt; inspiratie voor meubels en andere objecten, verweven in de hele show.

Tropische ontdekkingsreis in Het ScheepvaartmuseumEen van de oudste gebouwen van Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, is de bijzondere locatie voor deze show. Een passende locatie omdat het museum zich de komende jaren actiever gaat inzetten voor thema's als de effecten van de opwarming van de aarde, de stijgende zeespiegel en binnen het museale samenwerkingsverband de Plantage streeft naar een zero waste policy. Het ondersteunen van deze show is één van de initiatieven van Het Scheepvaartmuseum om duurzaamheid op de kaart te zetten.De show van Jólan van der Wiel is te vinden op het Open Pleyn van Het Scheepvaartmuseum, de binnenplaats van het Zeemagazijn. De glazen dakconstructie met honderden led-lampjes, geïnspireerd op de kompaslijnen van een oude zeekaart, is door de suggestie van 'buiten'-zijn de perfecte locatie om het gevoel van de tropen neer te zetten. Bezoekers betreden een wereld die doet denken aan onbekende verre bestemmingen. Net zoals de ontdekkingsreizigers van weleer. Het gebruik van moderne techniek en slimme innovaties laat echter zien dat het hier gaat om een nieuw vormgegeven wereld, die hopelijk net als de meegenomen objecten van weleer doet verbazen en inspireert.


Tropic City vormt het eerste deel van Odd Environments, een reeks waarbinnen Jólan van der Wiel zich elk jaar een nieuwe, bijzondere omgeving eigen maakt en er speciale materialen en vormen voor ontwikkelt.

ropic City Amsterdam
Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam.
Vrijdag 3 t/m zondag 5 maart. Openingstijden: 09.00 tot 17.00 uur.

Entree van de show is vrij toegankelijk.

Tropic City Amsterdam is mede mogelijk gemaakt door Het Scheepvaartmuseum, (AFK) Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds, Fonds Kwadraat en Cultuur + Ondernemen.


Over Jólan van der Wiel
De Nederlandse ontwerper Jólan van der Wiel (1984) leidt sinds 2011 een eigen studio in Amsterdam. In datzelfde jaar studeerde hij af aan de Gerrit Rietveld Academie. Van der Wiel is een intuïtieve, multidisciplinaire denker en doener met een grote fascinatie voor extreme natuurverschijnselen - en voor de invloed van natuurlijke krachten op materiaal. Diverse thema's binnen diverse werkvelden heeft hij inmiddels onderzocht - met nieuwe materialen, unieke objecten en machines als resultaat. Zijn prijswinnende 'Gravity Stool' (2011) is onderdeel van de collectie van o.a. het Vitra Design Museum en het Bauhaus-Archiv. Zijn werk is ook opgenomen en getoond in o.a. het Design Museum in Londen en het Metropolitan Museum in New York. Van der Wiel werkt graag samen. Zo was hij bij diverse shows van modeontwerpster Iris van Herpen betrokken en ontwierp hij voor haar collectie 'Wilderness Embodied' de Moon dress en voor de collectie 'Magnetic Motion' schoenen. Samen met Benthem Crouwel Architects onderzoekt hij in het 'Forces for Architecture Lab' de interactie tussen de kracht van de natuur en de architectuur.

Perspreview

Pers is van harte uitgenodigd om Tropic City op donderdag 23 februari om 16.00 uur in de studio van Jólan van der Wiel aan de Joan Muyskenweg 19 in Amsterdam te komen bezichtigen. Aanmelden via sarah@coebergh.nl.

--
Niet voor publicatie: neem voor meer informatie, interviewverzoeken en rechtenvrij beeld contact op met Coebergh Communicatie & PR, Sarah Muyres, Leidsegracht 38-40, 1016 CM Amsterdam, T (020) 470 87 87 en E sarah@coebergh.nl

17-02-2017 t/m 17-03-2017