hoofdmenu
volgende medeling in de rubriek vakantiecursussen
1 (40)

Zomerworkshop portretboetseren
(Houten)
Marijn te Kolsté

Deze mededeling is verlopen (248 dagen), reageren is niet meer mogelijk.

Portretboetseren in de zomer, 3 dagen van 25 t/m 27 juli

In deze workshop gaan we het menselijk portret uitgebreid verkennen. Hoe gebruik je een armatuur en waarom is dat prettig? Hoe kun je het werk bewaren? Wat zijn de mogelijkheden voor een ‘eigen handschrift’ in je beeld? En hoe doen andere kunstenaars dit?
Normale prijs € 245 Early birds krijgen €55 korting bij inschrijven vóór 30 mei. Deze workshop is exclusief materiaal en kosten model. Inclusief BTW, koffie en thee. Bij de productbeschrijving hieronder aan de pagina staat meer informatie. Geschatte modelkosten: €20-€40

Portretboetseren
In deze workshop van drie dagen portretboetseren gaan we intensief met het ruimtelijke portret aan de slag.
Er zijn verschillende manieren waarop je met klei een portret kunt maken van iemand. De meest bekende manier is die met chamotteklei; in de klei zitten korrels, het voelt ruw aan en hierdoor kun je het portet bakken. De chamottekorrels vormen echter ook een beperking voor de toets, de manier hoe je met je vingers de klei in beweging kunt brengen. De sensatie om het hoofd van iemand te boetseren op een armatuur zodat het werk lekker stevig is en je met fijne rivierklei kunt werken is heel boeiend. Geen gedoe met inzakken of uithollen van je portret. Bovendien kun je spelen met je ‘eigen handschrift’ in de klei. Experimenteren met de hals, veel of weinig massa gebruiken zonder dat het werk inzakt. Het werk kan in deze techniek niet gebakken worden. Als je het wilt bewaren zul je het moeten (laten) afgieten.

Programma, 10-16 uur
dag 1: uitleg en maken armatuur en leren begrijpen hoe een kernijzer ruimtelijk gebogen moet worden
in de middag voltooien armatuur en een oefening met klei om de ruimtelijkheid van een hoofd beter te begrijpen
dag 2: boetseren naar model
deel van de middag aan de hand van foto’s kijken naar andere portretten om inzicht te krijgen in de universele ruimtelijkheid in een portret
dag 3: boetseren naar model
en wie wil in de middag de oefening in chamotteklei opnieuw aftasten om je weer vrij te voelen om in te grijpen in je portret
het programma is een voorstel, de begeleiding is individueel, dus je kunt hier zelf vanaf wijken als je wilt

Ben jij iemand die graag wil kunnen wisselen in je materiaal? Dat mag. Je zou ook eerst een schets kunnen maken in klei en dan een stuk hout uit het bos halen om verder te gaan in hout. Ook mag je je portret in speksteen maken. Deze materialen kun je afwisselen. Het programma kan daarom per deelnemer anders uitpakken.

Materiaalkosten
Ben je al in het bezit van een armatuur, plank of klei? Dan kun je dat natuurlijk meenemen. Mocht het nog niet hebben, dan kun je de nodige materialen bij mij aanschaffen. Wel graag van te voren opgeven, want ik heb geen winkel en laat mijn armaturen zelf lassen. Een set om armatuur te boetseren kun je in de webshop aanschaffen.

Demonstratie portretboetseren:
Zondag 30 april van 12 – 15 uur geeft Marijn te Kolsté een demonstratie Portretboetseren op armatuur bij Hazart galerie in Soest. Wie tijdig komt zou zelf plaats kunnen nemen en is model voor een sessie.

www.marijntekolste.nl/product/workshop-portretboetseren
Kunstinzicht pagina: Marijn te Kolsté
13-04-2017 t/m 13-07-2017