Museum Boijmans van Beuningen

Meer...
Expositie is afgelopen

Gek van surrealisme

Tentoonstelling 11-02-2017 t/m 28-05-2017 > Rotterdam
Museum Boijmans van Beuningen Gek van surrealisme

Rhonda Zwillinger, Cha Cha (uit de Dada Toys serie), 2010

Bezoekers van Museum Boijmans Van Beuningen kunnen zich onderdompelen in het surrealisme. Allereerst biedt de tentoonstelling Gek van surrealisme een fantastisch overzicht van de vroege jaren van het surrealisme aan de hand van vier verzamelaars. Daarnaast zijn tentoonstellingen te zien van hedendaagse kunstenaars Paul van der Eerden, Melanie Smith en Rhonda Zwillinger die allen in zekere zin geïnspireerd zijn door, of gerelateerd zijn aan surrealistische kunstenaars. Als klap op de vuurpijl presenteert het museum circa honderd werken van surrealisten uit de rijke museumcollectie die in de afgelopen decennia is opgebouwd.

Wallpower
Het gaat zonder uitzondering om sensationele schilderijen met wallpower. Samengebracht met sculpturen en bibliofiele stukken tonen ze toonaangevende surrealisten. ‘Een surrealistententoonstelling van dit kaliber komt maar eens in de vijftig jaar voor,’ zegt directeur Sjarel Ex. Conservator en samensteller van de tentoonstelling Saskia van Kampen-Prein: ‘Dit konden we alleen voor elkaar krijgen door nauw samen te werken met twee belangrijke Europese instituten: de Scottish National Gallery of Modern Art en de Hamburger Kunsthalle.’

Pioniersgeest
Gek van surrealisme was eerder te zien in Edinburgh en in Hamburg en kreeg in elke stad een andere invulling. In Rotterdam ligt het accent op de pioniersgeest en passie van de kunstenaars én hun verzamelaars. Het verhaal wordt verteld aan de hand van 300 topstukken, afkomstig uit de voormalige gerenommeerde privécollecties van Roland Penrose (1900-1984), Edward James (1907-1984), Gabrielle Keiller (1908-1996) en de huidige collectie van Ulla en Heiner Pietzsch die nog steeds in ontwikkeling is.

Stuwende kracht
De Britten Penrose en James waren een stuwende kracht achter het surrealisme. Ze verstrekten opdrachten en kochten surrealistisch werk aan toen musea er nog geen interesse voor hadden. De Schotse Keiller was een collectioneur met een goede neus voor bijzondere aankopen. Ze verzamelde ook veel tekeningen en bezat een uitgebreide bibliotheek met zeldzame boeken op het gebied van surrealisme. Het Duitse echtpaar Pietzsch bouwde in de afgelopen decennia een verzameling op van museale kwaliteit.

Fabuleuze vrouwen
De tentoonstellingsvormgeving is ontwikkeld door MAXWAN Architects + Urbanists. Door een eenvoudige, maar radicale architectonische ingreep is er in de 1.500 m2 grote Bodonzaal op de eerste verdieping een nieuwe verdeling ontstaan met vijf aparte ruimtes; voor elke verzamelaar één en een ruimte waar surreële thema’s worden uitgelicht als automatisme, begeerlijke objecten en fabuleuze vrouwen.

Extra programmering
Gek van surrealisme kent ook een uitgebreide extra programmering. Meteen naast de Bodonzaal is een presentatie van surrealisten uit de eigen collectie. Het museum verzamelt al decennia surrealistische werken en maakte tentoonstellingen over René Magritte, Man Ray en Salvador Dalí. Bij Collectie - surrealisme gaat het niet alleen om kunst, maar ook om schatten uit de bibliotheekcollectie zoals vlugschriften (‘papillons’) die kunstenaars op straat aan voorbijgangers uitreikten. Collectie – surrealisme laat zien dat surrealisme geen stijl of genre is, maar een mentaliteit die ook nu nog in het museum doorwerkt. Gedurende de looptijd van deze tentoonstelling voltooit het museum zijn bestandscatalogus over dit verzamelgebied.

Schatgraven
Daarnaast zijn overal in het museum presentaties te zien die op enigerlei wijze raken aan het surrealisme. Het Prentenkabinet toont een reeks bijzondere prenten van de negentiende-eeuwse graficus, schilder en beeldhouwer Max Klinger die zowel Giorgio de Chirico als de vroege surrealisten inspireerde. De Rotterdamse kunstenaar Paul van der Eerden tekent naar kunstenaars die indruk op hem hebben gemaakt, onder wie grote surrealisten als Dalí en Magritte. Aan de wandtapijten van Lizan Freijsen ligt het toeval ten grondslag; de grillige vormen zijn geïnspireerd op vlekken en schimmels.

Mexico
De in Mexico wonende en werkende Britse kunstenaar Melanie Smith heeft weer een hele andere band met het surrealisme; zij maakte een film over de fantastische architectuur die surrealistenverzamelaar Edward James in de Mexicaanse jungle heeft gebouwd. De Amerikaanse kunstenaar Rhonda Zwillinger tenslotte tooit objets trouvées met een schitterend harnas van glazen kralen. Aanvankelijk waren het vooral oude meubelstukken die ze in haar geboortestad New York tegenkwam; nu zijn het roestige werktuigen en botten van dieren die zij tijdens wandelingen door de woestijn vindt.

Contact


Museum Boijmans van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam
Nederland
Tel: (010) 441 94 75

www.boijmans.nl
1904 dagen geleden bijgewerkt