Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Mijn Collectie: Uncut 2: Barbara van Ittersum

Tentoonstelling 14-08-2017 t/m 03-10-2017 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Mijn Collectie: Uncut 2: Barbara van Ittersum
Curator: Harald Schole
Beeld: “Pulpo Play” ©Marlo Broekmans
De rijke kunstcollectie van Barbara van Ittersum, is een uitbundig verzameling werken waar niet meteen een lijn of thema in is te ontdekken. Ze is immers zelf niet eenduidig, ze houdt van heel veel verschillende stijlen. De fotografe heeft echter een duidelijke voorkeur voor assemblages en collages, en een onmiskenbare hang naar erotiek, duisternis en vergankelijkheid.

In opdracht van Arti et Amicitiae cureerde Van Ittersum zo’n twintig werken uit haar eigen bonte kunstverzameling die ze in de loop van 25 jaar heeft opgebouwd. Ze voegde er een evenredig aantal kunstwerken aan toe van door haar bewonderde kunstenaars onder wie Paul Blanca, Araki, & Huf

Uit haar collectie exposeert ze zowel aangekocht als gekregen werk, waaronder haar eerste cadeau, een tekening van Keith Haring zelve. Maar ook een esthetische foto van twee hedendaagse nonnen zittend op een hemelbed met extreem grote rozenkransen om hun nek, een favoriete foto van de in een klooster geboren Van Ittersum zelf. Ze vormen een contrast met de eveneens favoriete beeld van het jonge talent Inta Nahapetjan, een krachtige, smaakvolle erotische foto van Evgenija.

Hoewel veel werk erotisch getint is, toont Barbara van Ittersum met Uncut 2 geen comfortabel of eenduidig werk. Je kunt het eerder kunst met een rafelrand noemen, dat balanceert op het randje van kinky, camp en cult. Omdat de fotograaf het onesthetische en rauwe niet schuwt, maakt ze het de kijker dus niet behaaglijk. Sterker nog: ze geeft toe graag te irriteren, te choqueren. Want dat levert immers discussies op en beelden blijven beter hangen, vindt ze. Neem Een Pulpo Marlo Broekmans, een octopus die zich gulzig heeft vastgezogen aan het kruis van zijn model, of de jongen die als een mummy is omzwachteld in rood cellofaan van Ruud van der Peijl.

De gekozen werken kunnen evengoed intrigeren omdat je net meteen ziet wat het is of betekent. Dat varieert van de enorme zwartwit foto van Hester Scheurwater tot het erotische collage van zelfportretten van Monica Dahlberg, een collage van Vivienne Westwood van Cem Ulug .

Met de eerste expositie van een deel van haar eigen collectie toont de curator een kijkje in het hoofd van Barbara van Ittersum die toont waarmee ze is opgegroeid en waarmee ze het graf in gaat: kunst. Kunst maakt haar blij, inspireert en biedt een bredere en rijkere blik op de wereld.

Viveka van Vliet

Harald Schole is de curator van de tentoonstellingenreeks De kunstenaar en zijn collectie.

Deelnemende kunstenaars:

Inta Nahapetjan
Hester Scheurwater
Max Natkil
Paul Huf
Araki
Fred Stuart
Andrei Roiter
Annebell Kamerbeek
Ruud van der Peijl
Steven Oprinsen
Sybila Baumann
Milouska Bokma
Chaometric
Paul Husner
Benoît Hermans
Sjaak Kooistra
Nadjezjda van Ittersum
Monica Dahlberg
Christine Jaspers
George Heideweiler
Cem Ulug
Ellen Schippers
Martyn Overweel
Johannes van Vugt
Julia Winter
Thirza Schaap
Paul Blanca
Dennis van Doorn
Marlo Broekmans
Joep van Lieshout


Curator: Harald Schole
Beeld: “Pulpo Play” ©Marlo Broekmans

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"