Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

4 Artists revisited - four Musketeers in Arti et Amicitiae

Tentoonstelling 12-01-2018 t/m 11-02-2018 > Amsterdam
Arti et Amicitiae 4 Artists revisited - four Musketeers in Arti et Amicitiae
‘Wat is een kunstwerk vandaag de dag?’
Op instigatie van Alexander Schabracq toont Arti et Amicitiae werk van de ‘mid carreer’ kunstenaars Joseph Sassoon Semah, Roland Berning, Manèl Esparbé i Gasca en Alexander Schabracq.

Vanaf 12 januari t/m 11 februari 2018 zijn hun beelden, installaties, schilderijen, design, video’s en performances te zien in de zalen van de kunstenaarssociëteit. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er op zondag 28 januari een debat over de stand van de kunst.

Het idee voor deze tentoonstelling ontstond toen de kunstenaars elkaar ontmoetten in 2016 op een opening van Arti. Ze raakten in een verhitte discussie over de vraag ‘Wat is een kunstwerk vandaag de dag?’ Kunstenaar en curator Hulya Yilmaz postte een foto op Facebook, waar ze werden gebombardeerd tot ‘De vier musketiers’.

Een eeuw geleden, in 1916, presenteerde de Montross gallery in New York de dada-isten Marcel Duchamp en Jean Crotti en de kubisten Jean Metzinger en Albert Gleizes onder de noemer: ‘The four Musketeers’. Een jaar later schokte Duchamp de wereld met ‘Fountain’, een conceptueel kunstwerk.

De bovengenoemde vraag ´Wat is een kunstwerk vandaag de dag´ heeft niets aan actualiteit ingeboet en was aanleiding voor Alexander Schabracq om de drie kunstenaars uit te nodigen om gezamenlijk met recent werk deel te nemen aan deze tentoonstelling in Arti.

De vier kunstenaars manifesteerden zich ieder afzonderlijk in de jaren 80 van de vorige eeuw via het Amsterdamse alternatieve circuit. Al snel werden ze opgepikt door de gevestigde kunstwereld. Ze maakten naam en bouwden reputaties op. In deze tentoonstelling kijken ze terug op roerige jaren met deconstructivisme, postmodernisme en de anything goes -mentaliteit waarbij het individu de maat werd. Het etiket conceptueel is volledig uitgewerkt en verworden tot het nieuwe academisme waar een eeuw eerder juist tegen aangeschopt werd. En het gebruik van het woord ‘kunst’ in reclame en design heeft inmiddels geleid tot een devaluatie, zo niet faillissement van het begrip.
‘Teveel conservatoren en te weinig kunst op de 14e Documenta’ schreven de media afgelopen zomer. In een tussentijdse balans stellen de vier zich de vraag: Wat is een kunstwerk en wat geeft het betekenis? En wat vindt de nieuwe generatie kunstenaars? Het is tijd voor discussie.

Eclectische huiskamer
Curator Hulya Yilmaz presenteert de tentoonstelling als een eclectische huiskamer; een compilatie van verschillende stijlen kunstenaarschap en werk, botsend, confronterend maar gepresenteerd als geheel. Tentoonstellingsmaker Thomas Meijer zu Schlochtern is betrokken als adviseur.

Tentoonstelling 13 januari tot en met 11 februari
Opening: vrijdag 12 januari om 19 uur.
De tentoonstelling wordt geopend door Els van der Plas, Algemeen directeur Nationale Opera & Ballet.

Arti et Amicitiae, Rokin 112, 1012 LB Amsterdam
Dinsdag tot en met zondag 12-18 uur

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"