Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Collectie Japanse papierrollen van Peter Poldervaart

Tentoonstelling 05-02-2018 t/m 04-05-2018 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Collectie Japanse papierrollen van Peter Poldervaart
Van Volks tot Verheven-
Japanse Rolschilderingen
van collectioneur Peter Poldervaart

Opening 07 februari om 17.00
Opening zal verricht worden door Menno Fitski,
conservator Aziatische Kunst, Rijksmuseum.

Arti toont in de Sociëteit ongeveer een derde van de omvangrijke collectie papierrollen van Peter Poldervaart. Peter Poldervaart was hoofdrestaurator papier in het Rijksmuseum. Voor zijn werk reisde hij regelmatig naar Japan. Hij ontmoette er de beste papiermakers van het exclusieve kozo papier en kreeg de smaak te pakken om Japanse rolschilderingen te verzamelen.

Afbeeldingen op Japanse papierrollen geven zich niet gemakkelijk prijs. Elke werk, vaak twee meter hoog, ligt nauwkeurig opgerold in een speciaal voor die rol vervaardigde kist. Het uitpakken, de handelingen om een werk te bekijken hebben iets weg van een performance.

Poldervaart verzamelt verschillende stromingen, zoals Shijo en Zen. Shijo is een literaire, verhalende stijl. Het trof hem dat in Japan al in de 19de eeuw abstract werk werd gemaakt, terwijl in Europa de Romantiek bloeide.

Aan zijn eerste aankoop, Jongetje met Os, nu 40 jaar geleden is hij nog steeds zeer gehecht. Tegenwoordig hebben Zen schilderingen meer zijn belangstelling. Werk dat met één krachtige en tegelijk soepele penseelstreek is neergezet. Na de aankoop van One Stroke Buddha, een fascinerende zen schildering, zocht hij meer rust en eenvoud.
Van de kunstenaar Nakahara Nantembo (1835-1925) bezit hij het meeste werk.
Met het openen van de dozen gaat er met recht een wereld voor u open. Bij het bezoek aan Arti leert de bezoeker o.a. het werk de volgende kunstenaars kennen:

Nakahara Nantembo (1835-1925)
Nantembo besloot op zijn zevende monnik te worden en startte zijn ontwikkeling in het Yu-Ko-Ji klooster. Een bijzondere ontmoeting met zwaardvechter en kalligraafschilder Yamaoka Tesshu leidde tot een vriendschap en de start van een eigen Zen-Boeddhistische school. Namtembo begon pas met schilderen na zijn 65e. Hij kreeg zijn naam omdat hij een staf (Bo) uit een 200 jarige Nantem boom sneed.

Nagasawa Rosetsu (1754-1799)
Rosetsu, uit lagere Samoerai klasse, werd een leerling van de beroemde kunstenaar Okyo Hij moest de school al snel verlaten vanwege ongehoorzaamheid en het missen van discipline. Bovendien accepteerde Okyo geen andere mening. In 1781 begon Rosetsu een eigen school in Kyoto waar hij ook, naast het beheren van zijn eigen stijl ook Zenga (Zen) aanleerde. Rosetsu wordt gezien als een excentrieke persoonlijkheid met een sublieme eigen stijl.

Kawamura Bumpo (1779-1821)
Bumpo woonde in Kyoto, was leerling van Gan-Ku (Shijo) en ontwikkelde een eigen stijl waaruit zijn liefde voor de natuur en het leven op het platteland naar voren komt. Hij was ook een gevierd Haiku dichter en bekend in heel Japan.

Curator: Harald Schole, in samenwerking met de Sociëteitscommissie en namens Renée Hartog en Natasja Peerdeman (Mix Art Gallery) is er een Japans randprogramma.

Maandag 12 februari 20.30 uur: Modeltekenen meisjes in kimono
Vrijdag 23 februari 14 uur: Optreden Japans koor Sora

Website van Arti: http://www.arti.nl/tentoonstelling/van-volks-tot-verheven/

Facebook Event van Arti: https://www.facebook.com/events/204674020108631/

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"