Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Out of Order - Performing objects

Tentoonstelling 26-05-2018 t/m 17-06-2018 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Out of Order - Performing objects
Kunstenaars: Merel Noorlander & Oscar Peters, Jorrit Paaijmans, Jean-Philippe Paumier, Joris Strijbos & Nicky Assmann, Art van Triest, Philip Vermeulen en Corine Zomer
Workshops door PEER Paper Atelier
Curator: MILK

In de groepsexpositie ‘out of order’ staat de fysieke beweging centraal. De tentoonstelling is samengesteld door kunstinitiatief MILK. Zij ziet een generatie kunstenaars die experimenteert met industriële technieken en natuurkrachten om beweging in hun werk te genereren. Hun mechanische ontwerpen zijn bedoeld om de artistieke discipline, vorm, materiaal, tijd en ruimte te verkennen.

De analoge tentoonstelling is een reactie op digitale en interactieve ontwikkelingen in de kunst. Het biedt een fysiek tegenwicht en toont de loop der dingen; een werkelijkheid waar de kijker weinig invloed op heeft. De veranderende beelden zijn willekeurig of worden evenredig door de tijd bepaald. Het proces is niet verborgen maar zichtbaar in de constructies die zowel de voor en achterkant van het beeld presenteren.

Met een serie kinetische installaties toont MILK niet alleen de schoonheid van beweging maar ook de daaraan verbonden geluiden en de onvermijdelijke stilstand. Het geluid van het proces van de installaties wordt in podcasts gedocumenteerd. Het geïnstalleerde ‘Paper Atelier’ produceert flipboekjes van de installaties, waarbij de bezoeker deel kan nemen aan het productieproces.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Out Of Order – performing objects
Opening: vrijdag 25 mei 20 -22 uur

21.00-21.15 uur
Performance Merel Noorlander
Met pop-up objecten onthult Noorlander de continue veranderende patronen door de beweging van het lichaam. Noorlander bestudeert vouwtechnieken en projecties waarbij zij speelt met ruimte, licht en tijd. Met focus op de cyborg als filosofisch concept vanuit Donna Harraway, met de bionische mens als technologische mutant, die voortdurend van betekenis kan veranderen. Wat is de rol van het lichaam? Kunnen wij het lichaam van de cyborg beschouwen als slechts een platform voor (technologische) betekenis? Of plooit het lichaam de patronen van betekenis, en hoe gebeurt dit dan?
I.s.m. Alice Pons (performer), Ibelisse Guardia Ferragutti (sound) en Pelske Veerle van Rossum (kostuum)

Happening Maarten Bel & Willem de Haan
Beide kunstenaars lanceren hun nieuwe beweging met een interactieve performance. Bel & de Haan onderzoeken het alledaagse door hun publiek te confronteren met humor, nutteloosheid en naïviteit.

21.30 uur
Performing DJ: Disco Total

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Rondleiding en gesprek tussen Mark Bischof en Jorrit Paaijmans
Donderdag 31 mei 19.30 uur
Twee generaties kinetische kunstenaars gaan met elkaar in gesprek. Beide kunstenaars werken met een verfijnde mechaniek en hun werk kenmerkt zich door een instrumentale precisie en perfectie.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Stokroos

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"