Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

KAYELITSHA BONTEHEUVEL. Film en foto- expositie over AIDS

Tentoonstelling 17-07-2018 t/m 31-08-2018 > Amsterdam
Arti et Amicitiae KAYELITSHA BONTEHEUVEL. Film en foto- expositie over AIDS
Foto: Ciska de Hartogh
Aansluitend bij het programma van de 22e Internationale AIDS Conferentie 2018 in Amsterdam en in het kader van de Amsterdamse Gay Parade volgende maand presenteert Beeldend Kunstenaar Ciska de Hartogh met de expositie KAYELITSHA BONTEHEUVEL in Arti et Amicitiae een overzicht van foto's, films, schilderijen en projecten waarmee zij getuigt van haar decennialange betrokkenheid bij de strijd tegen AIDS in Afrika.

Beeldend Kunstenaar/filmmaker Ciska de Hartogh is sinds de jaren '90 decennia lang actief in de strijd tegen de wereldwijde AIDS pandemie. Als humanitair hulpverlener in Rwanda en Zuid Afrika, kon zij het Rode Kruis Kinderziekenhuis in Kaapstad (RCCH) in 1994, door fondsenwerving via Nederland, helpen met het opzetten van een van de meest succesvolle AIDS programma's in de wereld. Dit AIDS bestrijdingsproject met de naam Thutuzela Abantwana in Xhosa en het lokale maatschappelijk netwerk Wola Nani in Kaapstad heeft in de afgelopen decennia als succesvol voorbeeld gediend voor vele andere AIDS projecten in de wereld. Na ook zelf jaren in de sloppenwijken gewerkt te hebben, keerde Ciska de Hartogh in 2000 terug naar Nederland.

Opgeleid in 3D Monumentale Beeldende Kunst in Zuid-Afrika en Nederland verwerkte zij haar indrukken van Kaapstad en AIDS in Afrika in 9m hoge sculpturen, foto, films en schilderijen. die zeven jaar lang jaarlijks rond Wereld AIDSdag in het Atrium van het Haagse Stadhuis geëxposeerd werden. De meters hoge gipssculpturen vervaardigde zij door de jaren interactief met honderden vrijwilligers op festivals en popevenementen. Tijdens het bouwproces vertelde zij de vrijwilligers over AIDS in Afrika. De hoge witte beelden met filmportretprojecties van AIDS geïnfecteerde kinderen werden van 2004-2011 in het stadhuis van Den Haag geëxposeerd. Haar initiatieven als 'kunst-activist' initieerden ook het Love Life Festival in Den Haag en de internationale Jongeren Internet Competitie Arms Around You, waarbij honderden scholieren met elkaar via internet en live satellietverbinding discussieerden over AIDS. Het festival en de vele projecten kregen door de jaren heen veel media aandacht en publiciteit. In 2010 ontving Ciska van de Universiteit van Californië (UCLA), USA The Green Apple Award voor 'An Outstanding Contribution to a Sustainable Lifestyle', voor de drie films die zij maakte; over het AIDS project van het RCCH Please Hug Me (10 min), Thandeka in Kayelitsha Bonteheuvel (20 min) en Arms Around You Internet Competitio(10 min).

Opgenomen in het officiële programma van de 22e Internationale AIDS Conferentie 2018 van 23 - 27 juli in Amsterdam, als Affiliated Event worden deze films van 17 juli tot en met 31 augustus getoond in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Op 25 juli om 21.00 uur en 1 augustus om 15.30 uur houdt Ciska de Hartogh in er een lezing over de films. De toegang is vrij.

Opening: dinsdag 17 juli om 17.30 uur

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

36 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae