Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Goud onder het ijs

Tentoonstelling 27-07-2018 t/m 25-08-2018 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Goud onder het ijs
In 'Goud onder het ijs' verbeelden dertien kunstenaars reiservaringen en fascinaties voor geologische fenomenen en vraagstukken en hoe de mens verbonden is met het binnenste van de aarde en het steeds veranderende landschap.

Kunstenaars: Marjolijn Boterenbrood, Femmie Duiven, Moritz Ebinger, Gerda Kruimer, Hans Landsaat, Max/ Mei (Marte Mei van Haaster, Max Daalhuizen), Roelant Meijer, Regula Maria Müller, Caspar Noyons, Lizzy van Megen, Jenny Ritzenhoff, Theo Steemers, Kees de Vries. Samenstelling: Femmie Duiven en Theo Steemers

‘Goud’ als metafoor voor schoonheid en verlangens, maar ook voor de hebzucht en goudkoorts die ten grondslag ligt aan het vraagstuk of er goud tevoorschijn zal komen als de ijskappen verder gaan smelten. ‘Onder het ijs’ als metafoor voor het verborgene in de aarde in al zijn afstandelijkheid.

Beeld: Roelant Meijer, Zwavelvallei, 2017

GOUD ONDER HET IJS
28 juli tot en met 25 augustus 2018
Opening: vrijdag 27 juli van 20-22 uur met om 20 uur openingswoord door Lizzy van Megen en Femmie Duiven en voordracht door Hans Landsaat. Theo Steemers is spreekstalmeester

RANDPROGRAMMA
Dinsdag 21 augustus 14-17 uur: Artist talk
Vrijdag 24 augustus 16 uur: Lezing door René ten Bos, denker des Vaderlands, over het begrip Antropoceen
Zaterdag 25 augustus 15-17 uur: Finissage

Arti et Amicitiae, Rokin 112, 1012 LB Amsterdam
Openingstijden: Dinsdag - zaterdag van 10-17 uur (zomeropenstelling)

Meer informatie over het randprogramma volgt via www.arti.nl

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"