Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

ORAKEL. De kunstenaar als orakel van de huidige tijdsgeest:

Tentoonstelling 03-11-2018 t/m 09-11-2018 > Amsterdam
Arti et Amicitiae ORAKEL. De kunstenaar als orakel van de huidige tijdsgeest:
ORAKEL
De kunstenaar als orakel van de huidige tijdsgeest: een empirische manifestatie op het snijvlak van beeldende kunst, filosofie en wetenschap.

Met: Funda Gül Özcan, Marieke Coppens, Tchelet Pearl Weisstub met Haian Arshied, Circus Engelbregt, Domenique Himmelsbach de Vries, Jessica Segall, Clara Saito, Arne Hendriks, Pei-Ying Lin, Laura Malpique, Dick Verdult, Eva Meijer, Thijs de Zeeuw, Denisa Kera.

ORAKEL is een 7 dagen durende Manifestatie door het hele gebouw van Arti et Amicitiae dat zinderend van start gaat tijdens de Amsterdamse Museumnacht. De 7e editie is ontstaan vanuit de urgente behoefte om onze visies op de interrelatie tussen mens, natuur en niet-menselijk dieren te herzien. Vertaald en aangereikt vanuit de beeldende kunst in combinatie met technologie, (empirische) wetenschap en hedendaagse alchemie. De orakels zijn méér dan toekomstvoorspellers: ze reageren niet alleen op de kanteling in het denken, maar verwezenlijken de maatschappelijke veranderingen zelf.

Het publiek wordt tijdens ORAKEL uitgedaagd en geactiveerd door een marathon-programma met kinetische installaties, interactieve performances en dierlijke videokunst. Het experiment staat centraal: van een futuristisch pleidooi over een maatje kleiner, tot activistisch loket voor papierlozen; van life healings met guru’s tot koken met virussen. Zwem mee in wildcat reservaten met alligators en leef een maand lang als hond. Uitdagend, diepgaand en humorvol vanuit een langlopend onderzoek, speciaal voor ORAKEL uitgewerkt.

Programma:
Zaterdag 3 november Museumnacht / 19 - 02 uur: met (video)installaties, performances en live muziek
Zondag 4 t/m vrijdag 9 november (maandags gesloten) Museum / 12 - 18 uur: met (video)installaties
Woensdag 7 en donderdag 8 november / 20.15 - 21.45 uur:
artist talks: Eva Meijer, Thijs de Zeeuw, Denisa Kera, Clara Saito, Denisa Kera, Pei-Ying Lin,
en rondleidingen: Arjen Lancel en Merel Noorlander.
Vrijdag 9 november Mini-Museumnacht / 19 - 01 uur: met (video)installaties, performances en live muziek.

Met dank aan: Stichting Museumnacht, De Nieuwe, Het Amsterdams Fonds voor de kunst, Stichting Stokroos, Gemeente Amsterdam.

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"